НОВИНИ

Президентът: Несериозно е да се говори за служебен кабинет на този етап (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 24.04.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев обяви, че е несериозно да се говори за служебно правителство, докато тече процедура по съставяне на кабинет. Държавният глава обаче не каза кога ще връчи мандата на втората партия - "Има такъв народ".

Радев призова да бъде съставен редовен кабинет с голяма подкрепа. Днес президентът даде началото на кампания за възраждане на българската гора в Плана планина край София.

"Скоро" - така президентът отговори на въпроса кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ".

"Няма определен срок в Конституцията между първия и втория мандат. Виждате, че парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти, българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент, така че трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки", заяви Румен Радев.

Сред тях, според президента, са Изборният кодекс и антикризисните мерки.

"Не трябва да губим надежда, трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство", допълни Радев.

За трети мандат президентът заяви, че е рано да се говори.

Не посочи името и на третата политическа сила, на която евентуално би връчил проучвателен мандат, ако от партията на Слави Трифонов не успеят да съставят правителство.

Румен Радев призова кабинета и парламента да приемат актуализация на бюджета.

"Защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери, към трудещите се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда", добави Румен Радев.

Несериозно е да се говори за служебно правителство сега, не е ясно и дали нови избори ще произведат по-стабилна политическа конфигурация в парламента, според Радев, който призова партиите да се обединят около ясни принципи и приоритети.

Радев: Несериозно е да се мисли за служебно правителство, при положение, че тече процедура за редовен кабинет

"Ясна ценностна рамка, защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата, от друга страна", каза Румен Радев.

Парламентът започва да намира верен тон, смята Радев.

"Предизборните страсти се уталожват и това е един добър сигнал. Имаме нужда от решителни промени, имаме нужда те да бъдат вършени изцяло според очакванията на българите, а не според егоистични виждания на отделните партии", категоричен е Румен Радев.

Президентът коментира и шпионските скандали у нас и в Чехия.

"Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по тези скандали. Ние имаме дълбок пробив в персоналната сигурност. И тук има отговорност на службите и органите, които са на пряко подчинение на Министерския съвет и лично на министър-председателя", заяви държавният глава.

Румен Радев, ученици и доброволци засадиха 350 брезички на Плана планина край София. Така дадоха начало на инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50-годишен пилот с опит е загиналият автомобилен състезател в "Планинско рали Благоевград" (ОБЗОР)
50-годишен пилот с опит е загиналият автомобилен състезател в "Планинско рали Благоевград" (ОБЗОР)
Стартира ваксинирането на работещите по Черноморието
Стартира ваксинирането на работещите по Черноморието