НОВИНИ

Френски шеф готвачи излизат с кухня във фургони заради карантината

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:37, 24.04.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Любопитно
Слушай новината

Френски шеф готвачи с по няколко Мишлен звезди намериха начин да упражняват професията си, въпреки затворените заведения.

На пръв поглед това е камион като всички останали в Марсилия. Но вътре се крие кухня на шеф с три звезди. След като ресторантът му е бил затворен, Александър Мазиа купува фургона и започва да предлага храна пет пъти на ден. Руло, хляб, сосове - всичко е домашно приготвено.

Цените в менюто са между 22 и 35 евро. Относително високи за улична храна, но пък привличат над 100 клиента всеки ден.

Ястията се приготвят в кухнята на ресторанта на няколко метра от фургона. Благодарение на него шеф готвачът е запазил своите 17 служители.

"Моята роля е да задържа екипа над водата, психологически и физически, трябва да запазим ритъма за бъдеще", казва Александър Мазиа, който е шеф готвач в Марсилия.

Дори и сервирана в камион високите стандарти на храната не се изоставят. А друга мотивация на Мазиа е да запази връзката си с доставчиците.

Той не е единственият звезден шеф, излязъл на фургон. Колегата му Кристоф льо Фюр е направил същото в Бретан. Неговата средна цена за ястие е 15 евро. Не можем да си позволим 40 евро, идеята е различна клиентела да опитва това, което правим, обяснява льо Фюр. Във времена на пандемия двамата с Мазиа очевидно са убедителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят врабчетата: Липсата им говори за шумна среда
Броят врабчетата: Липсата им говори за шумна среда
Времето ще бъде слънчево утре
Времето ще бъде слънчево утре