НОВИНИ

Жертвите на COVID-19 във Франция вече са над 100 000

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:26, 16.04.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Броят на хората, починали следствие на инфекция с коронавирус във Франция премина психологическата граница от 100 000 души. Така тя стана третата страна в Европа, след Великобритания и Италия, преминала този праг. Френските специалисти по демография отчитат и тенденция за спад на продължителността на живота.

Един от 1000 французи е починал след заразяване с коронавирус миналата година. Констатацията е на френския Институт за демографски изследвания. Според учените това е довело до спад с шест месеца на продължителността на живота.

"Нека го кажем, шест месеца изглежда малко, но всъщност е много на фона на прекомерната смъртност", заяви Жил Пизон, Френски институт за демографски изследвания.

Същевременно във Франция се наблюдава намаление на смъртните случаи, причинени от сезонен грип или пътни инциденти. Демографските специалисти отбелязват и друго отражение на пандемията върху живота на французите. След пълното затваряне през март и април миналата година се очакваше увеличение на раждаемостта. Но статистиката показва друго.

"Девет месеца по-късно няма "бейби бум", а виждаме намаляване на ражданията. Този спад е 4 процента през ноември, в сравнение с ноември 2019 г. 13 процента по-малко са новородените през януари 2021 г.", заяви Жил Пизон, Френски институт за демографски изследвания.

Едно от обясненията да има по-малко бебета във Франция е, че много двойки са отложили плановете си да имат дете за по-късен, по-спокоен и предвидим икономически период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на регистрираните престъпления в Германия
Спад на регистрираните престъпления в Германия
2185 случая на коронавирус, 3393 оздравели
2185 случая на коронавирус, 3393 оздравели