НОВИНИ

45-ото Народно събрание започна работа (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:29, 15.04.2021
Чете се за: 08:12 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Ива Митева, издигната от "Има такъв народ", беше избрана за председател на Народното събрание, без нито един глас против. Тя получи подкрепата на всички политически сили, без ГЕРБ, които гласуваха - въздържал се. Ива Митева е юрист с дългогодишен опит в администрацията на Народното събрание, започва като експерт и стига до директор на дирекция.

Изборът за председател на Народното събрание беше първият сблъсък и повод да се види разпределението на силите в новия парламент. Ясно се очерта общият фронт срещу ГЕРБ.

Коя е Ива Митева?

Предложената от "Има такъв народ" Ива Митева беше подкрепена и от депутатите от "БСП за България", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Така беше нарушена традицията председател на Народното събрание да се излъчва от най-голямата парламентарна група. Втората кандидатура за поста беше на Цвета Караянчева, но тя получи подкрепата само на съпартийците си.

От "Има такъв народ" предложиха гласуването за избор на председател да става с общо вдигане на ръка, от ГЕРБ обаче поискаха всеки депутат да бъде извикван поименно и да обявява предпочитанията си. Искането на ГЕРБ беше отхвърлено.

С тържествено заседание започна работа 45-ото Народно събрание

След представяне на биографичните справки на двете предложения за поста, Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!” използва обидни думи по адрес на Цвета Караянчева, чуха се и възгласи "мутри". Това провокира реакцията на Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"Бих искал да отправя един апел парламентаризмът и функцията на председателя на парламента да не служи като срамно смокиново листо, което прикрива срамотите на ГЕРБ и управлението на Борисов. И да ви помоля, този титаничен интелект, да върнем гордостта на Кърджали, където му е мястото", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Много моля да не позволявате от това място квалификации от сорта на "мутри", защото това е доста неприятно за над 200 човека. Аз не съм мутра, посочете кой е, аз не съм мутра", каза депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Уважаеми дами и господа, моля да се въздържате. Нека пред очите на целия български народ, който ни гледа, да не си разменяме обиди и да се превърнем в пазар", каза временният председател от ИТН Мика Зайкова.

След като беше избрана Ива Митева зае председателското място на трибуната и пое ръководството на заседанието. Благодари за доверието и призова колегите си да положат усилия за диалог и висока парламентарна култура.

Заместник-председателите бяха избрани с общо гласуване. Цвета Караянчева - отново седна на трибуната, но като заместник-председател. Другите са Виктория Василева от ИТН , Кристиан Вигенин - БСП, Налбант Мукаддес от ДПС, ген. Атанас Атанасов от "Демократична България", Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!". Ръководствата на парламентарните групи се събраха и на първия председателски съвет. Решиха да няма великденска ваканция за депутати. Това предложение ще бъде гласувано утре в пленарната зала.

Дневният ред за утре предвиждат още изслушване на Бойко Борисов относно подготовката на плана за възстановяване и устойчивост, ще създадат и комисия,която да направи ревизия на досегашното управление. Ива Митева увери, че Народното събрание ще работи при пълна прозрачност, без ограничения за журналистите.

"Ще предложат на депутатите пълна публичност и прозрачност за работата на Народното събрание - ще имате пълен достъп до всички части на НС, при спазване на противоепидемичните мерки. Не разбирам от какво се пазеха от вас и защо беше това ограничение и тази изолация", каза председателят на парламента Ива Митева.

Президентът Румен Радев обяви от парламентарната трибуна, че в понеделник започва консултации с политическите сили за връчване на мандат за ново правителство.

"Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Но постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция", каза президентът Радев.

Готов е и с вариант, ако 45-ия парламент не излъчи кабинет.

"В случай, че това Народно събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да излъча кабинет", каза още Радев.

Депутатите от ГЕРБ - СДС увериха, че след като получат мандат, ще предложат кабинет. Потвърди го и номинираният за премиер Даниел Митов.

"Достойният начин, това е достойното поведение, дължим го на избирателите си, първа политическа партия сме. Длъжни сме да предложим ясен добър, експертен кабинет, който да е в състояние да преведе държавата през кризата", каза Даниел Митев.

"Ако срещнем подкрепа, това ще бъде добре за България. Ние ще предложим изключително сериозен кабинет, който е готов от ден първи да продължи да работи на високи обороти. Защото всеки загубен ден в учене и в чудене какво да правим ще бъде платен от всеки български гражданин. Той няма да бъде плащан от министри и от депутати. Разчитаме на всеки, който чувства отговорност за държавата. Ние сме длъжни да предложим кабинет, да поемем тази отговорност. Ако не получим подкрепа от останалите политически сили - отговорността започва да се носи в този момент от господин Станислав Трифонов и от президента Радев", каза Тома Биков от ГЕРБ.

"Демократична България" и БСП пък бяха категорични, че няма да подкрепят такъв кабинет.

"С Борисов и с име, предложено от Борисов и подсказано от него, правителство не може да има. Гледайте от следващите предложения натам", каза Свиленски.

"Това е един евтин трик на Бойко Борисов да се скрие зад една иначе прилично изглеждаща фигура и да продължи по същия начин. Няма да мине. Няма да подкрепим опити със сламен човек Бойко Борисов от Банкя да продължи да управлява и да се опитва да се прави на Ахмед Доган. Това изобщо не е нещо, което ние може да подкрепим", каза Христо Иванов от "Демократична България".

Депутатите започват редовните си заседания. Утре ще се съберат в 10 отново в старата сграда на парламента.

Всичко за първото заседание не 45-ото Народно събрание вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитаха майката и брата на подсъдимия Кристиян Николов
Разпитаха майката и брата на подсъдимия Кристиян Николов
От първо лице: Говорят близки на кандидат-депутата, обвинен в търговия с гласове
От първо лице: Говорят близки на кандидат-депутата, обвинен в търговия с гласове