НОВИНИ

Нов кмет - в Благоевград предстоят частични местни избори

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 15.04.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Най-късно до месец президентът Румен Радев трябва да насрочи частични избори за кмет на Благоевград. Очаква се жителите на общината да избират нов градоначалник в края на юни, след като вчера Върховния административен съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия за отстраняване от поста на Румен Томов.

Румен Томов беше избран за кмет на Благоевград след победа на балотажа на изборите за местна власт през ноември 2019 г. Месец по-късно изгубилият балотажа бивш кмет на Благоевград Атанас Камбитов подаде сигнал до Общинската избирателна комисия, че Томов е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Той не е спазил срока след избирането му за кмет, в който е трябвало да се заличи като собственик на фирма.

На свое заседание в началото на 2020 г. Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията на Томов като кмет. Последва едногодишна съдебна битка, като Румен Томов обжалва решението на избирателната комисия пред всички възможни инстанции. През това време той имаше право да изпълнява задълженията си.

След решението на Върховния административен съд Томов вече няма право да остане начело на община Благоевград. Може да се кандидатира за кмет на предстоящите частични местни избори.

Датата за частичните избори в Благоевград ще определи президентът Румен Радев. Това може да стане веднага, след като от ЦИК уведомят държавния глава за решението на магистратите.

"Президентът е длъжен в срок от 14 дни от получаване на предложението на ЦИК да издаде указ, да го обнародва в Държавен вестник и в указа да разберем датата за провеждането на изборите", заяви Мартин Бусаров, председател на ОИК Благоевград.

За да не остане Благоевград без кмет до провеждане на частичните избори, Общинският съвет в града трябва да избере през следващите дни временно изпълняващ длъжността кмет. Това ще бъде един от тримата заместници на Румен Томов.

"Ако не съберем необходимите гласове за такъв, който да бъде избран, тогава, както се казва на футболен език, топката остава в полето на областния управител, който ще избере един от тях по служебен ред", допълни Андон Тодоров, председател на ОбС Благоевград.

Днес, вече бившият кмет на Благоевград Румен Томов, запази мълчание и не пожела да коментира решението на Върховния административен съд, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Говорят близки на кандидат-депутата, обвинен в търговия с гласове
От първо лице: Говорят близки на кандидат-депутата, обвинен в търговия с гласове
Костадин Ангелов и Ангел Кунчев ще информират за COVID-19
Костадин Ангелов и Ангел Кунчев ще информират за COVID-19