НОВИНИ

Българските военни се изтеглят от Афганистан след решение на НАТО

Николай Минков
от Николай Минков
17:29, 15.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

България ще изтегли постепенно между 1 май и 11 септември военните си подразделения от Афганистан. Това реши правителството в оставка на извънредно заседание.

Снощи беше взето решение Съединените щати и НАТО да прекратят мисията "Решителна подкрепа".

Първият български контингент беше сформиран на 16 февруари 2002 г. Оттогава досега в международната операция са участвали 42 български контингента.

9600 военни от 36 страни са разположени в Афганистан. Най-многоброен е американският контингент от 2500 души.

Общо 120 са българските военнослужещи в момента в Афганистан - охранителна рота на летище "Баграм" и щабни офицери в командването на многонационалните сили в Кабул.

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов заяви, че обстановката в Афганистан остава напрегната.

"Обстановката в Афганистан винаги се е характеризирала с висок риск. В Баграм ние осигуряваме наблюдението от 15 кули. Даваме дежурства в Базовия оперативен център", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Адмирал Ефтимов заяви, че вече е започнала подготовката по отзоваването на българския контингент.

Според разчетите на НАТО чуждестранните войски, поетапно трябва да се изтеглят между 1 май и 11 септември.

"От военна гледна точка започваме планиране на изтеглянето ни от Афганистан в коалиционен формат, с което да осигурим възможната и надеждна защита на контингента ни до предислоцирането ни в България, координирано, планирано, в пълно взаимодействие с осигуряващите сили", каза адмирал Ефтимов.

Американският президент обясни причините за изтеглянето от Афганистан.

"След консултации с нашите съюзници и партньори, с нашите военни ръководители и разузнавателната общност, с нашите дипломати и експерти, с Конгреса, решиха, че е време най-продължителната война на Америка да приключи. Време е американските войници да се върнат у дома", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че изтеглянето на военното присъствие не означава прекратяване на подкрепата за Афганистан.

"Това не е краят на нашите отношения с Афганистан, а по-скоро начало на нова глава. Съюзниците и партньорите от НАТО ще продължат да стоят до афганистанския народ, но сега афганистанският народ трябва да изгради траен мир", каза Столтенберг.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна на необявено посещение в Афганистан. Той се срещна с президента Ашраф Гани и други официални лица, за да представи плановете на Вашингтон за военно изтегляне от страната.

"Тук съм да демонстрирам постоянният ни ангажимент към Ислямската република и народа на Афганистан. Нашето партньорство се променя, но остава трайно", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Афганистанският президент изрази увереност, че националните сили са напълно способни да защитят страната и нейния народ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е полицай от СДВР
Задържан е полицай от СДВР
Вълна от законопроекти още в първия работен ден на НС
Вълна от законопроекти още в първия работен ден на НС