НОВИНИ

Новоизбраното Народно събрание се събра на първо заседание (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 15.04.2021
Чете се за: 11:57 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите от 45-ото Народно събрание се заклеха на тържествено заседание днес, което продължи над 4 часа. Започна с политически престрелки и завърши без традиционната обща снимка.

Новият парламент стартира в условията на пандемия и депутатски клетви онлайн. Тържественият дух отстъпи място на политическите престрелки и изолацията на досегашните управляващи - ГЕРБ.

Първи внесени законопроекти. Какви са акцентите?

Денят започна с призиви за укрепване на държавността, обещания за промяна на изборните правила и завърши без илюзии за дълъг мандат.

Заседанието даде и първи знак за ново парламентарно мнозинство и възможно взаимодействие - категоричният избор на новия парламентарен шеф - юриста Ива Митева.

Първият ден на народните избраници започна с протест под прозорците им.

Журналисти и депутати отново бяха заедно в кулоарите, нямаше никаква забрана журналистите да бъдат, където пожелаят в парламента. Много от новите депутати предпочетоха да влязат през парадния вход.

Депутатите от 45-ото Народно събрание пристъпиха в сградата с надпис "Съединението прави силата" посрещнати от камери и журналисти.

Новите лица в парламента

Доайенът и първи водещ на този парламент Мика Зайкова първо пред БНТ разкри посланието, което смята да отправи към депутатите.

"Знаете ли, трябва да погледнем в една посока. Нали България е важна. Тоест да я сложим там, където ѝ е мястото в Европейското семейство, тоест да не сме на последно място", заяви Мика Зайкова.

БНТ: Как гледате на това, че тук малко парламентът този път е като орел, рак и щука, как ще се разберат за това, което вие казвате, да върви България в една посока?

"Това е една цел и тя се казва България и нейният просперитет. Ако това не е цел за тях, за какво са тук? Това питам", добави Зайкова.

БНТ: Смятате ли, че ще ви чуят?

"Надявам се. Нашите предци са написали нещо на тази фасада, нали? И то е "Съединението прави силата". Победата е за смелите", каза пред БНТ Мика Зайкова.

Точно в 9.00 часа доайенът откри първото заседание като припомни на депутатите защо народът ги е изпратил там.

"На 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една единствена поръка - промяна", отбеляза Мика Зайкова.

Мика Зайкова в тържествената си реч: Народът ни изпрати в тази зала с една поръка - промяна!

Минути по-късно 240-те се заклеха. Изолираните заради COVID - сред тях и Слави Трифонов, положиха клетва онлайн.

Новите депутати положиха клетва, тези под карантина - се заклеха онлайн

Стана ясно, че правителството на Бойко Борисов е депозирало оставка в деловодството.

Аплодисменти в НС след новината за оставката на Министерския съвет

"Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред Вас, да дойдат тук и да си подадат оставката, или е пренебрежение", заяви Мика Зайкова.

Да възстановят парламентаризма и укрепват държавността пожела президентът Румен Радев на народните представители.

"Никой не може и вие го знаете добре, като народни избраници, да ви разменя, продава или да ви отдава под наем. Нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер", заяви Румен Радев.

Президентът призова депутатите да се съсредоточат в изборните промени.

"100% машинен вот, видеонаблюдения, изсветляване работата на изборните администрации, достъп до медиите в предизборната кампания, повече избирателни секции и дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина, в началото по пощата, а в перспектива и електронно", допълни Румен Радев.

От трибуната коалицията ГЕРБ - СДС заяви, че избирателите са ги поставили отново на първо място и те са готови с кабинет. Казаха, че ако не ги подкрепят отговорността ще падне върху партията на Слави Трифонов.

"Ако нашето предложение за кабинет не бъде подкрепено, отговорността за стабилността и развитието ще бъде поета от втората партия, тази на г-н Станислав Трифонов, и може би останалите формации, които се самопровъзгласиха за носители на промяната. И точно тук е време мълчанието да бъде нарушено. И зрителите на шоуто да се запознаят с краткосрочните и дългосрочните управленски намерения на втората политическа сила. Да видят управленския екип, да чуят нещо извън обичайните лозунги, подвиквания, заклинания", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова: Ще предложим кабинет, който да заработи на бързи обороти

Този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат, стана ясно от първото политическо изявление на "Има такъв народ". Определиха това Народно събрание като различно, защото в залата има хора, протестирали цяла година.

Обявиха, че вкарват веднага промени в Изборния кодекс за премахване ограниченията върху секциите в страни извън ЕС и 1 лев партийна субсидия. За мажоритарен вот не виждали мнозинство в този парламент.

"Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва и ще стане ясно съвсем скоро. Но това поставя пред него една основна задача и тя е промяна в Избирателния кодекс, задължителна промяна. За да може всеки един български гражданин, независимо къде се намира по света, реално да упражни правото си на глас", отбеляза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Тошко Йорданов: Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат

От БСП предупредиха, че от партиите се изисква разум и отговорност, тъй като страната е на прага и на финансова, и на политическа криза. И отново заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и опровергаха слуховете, че щели да правят голяма коалиция.

"Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Ако сме искали, можехме да я направим преди четири години. Не го направихме тогава, не го правим и сега и моля за спиране с тези спекулации. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила "Има такъв народ", по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България", заяви Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Не правим никакви скрити договорки, бихме подкрепили правителство на "Има такъв народ"

ДПС разчете разположението на силите в парламента като воля на избирателите за промяна и нов модел на управление. Заявиха, че са готови и за нови избори веднага. Ще подкрепят кабинет от трите нови политически сили с първи приоритет - излизане от пандемичната криза.

"ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили в 45-ото Народно събрание със следните приоритети: Първо план за излизане от пандемичната криза COVID-19, включващ нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ изготвяне на Програма за възстановяване и устойчивост. Трето да започнат разговори за приемане с консенсус за Програмата за ускорено икономическо развитие на страната", добави лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Мустафа Карадайъ: Няма да гласуваме за партия или коалиция без ясна програма

Според "Демократична България" Народното събрание, което не се знае колко време ще съществува, трябва да има за приоритети: законност, управление на пандемията, реформи и промени в Конституцията.

"Които си поставят за цел на първо място да поставят главния прокурор под ясна демократична отчетност от страна на парламента. Не може повече да има център на власт в Републиката, който не подлежи на демократична отчетност. Това положение трябва да бъде прекратено. Последният път, когато говорих от тази трибуна, си подадох оставката и казах - в България се установява прокурорска република", добави Христо Иванов.

Христо Иванов: Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" настоя първата работа на парламента да е ревизия на досегашното управление.

"Заставам пред Вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук - мутрите вън! Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната", заяви Манолова.

Мая Манолова: Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията

Традиционната обща снимка за откриването на всеки нов парламент този път не се състоя.

"Общата снимка се видя вътре в зала по отношение на гласуването и за председател на НС. Видя се, че в общата снимка ГЕРБ отсъстват, тоест те са в изолация, което е една от постижимите вече цели на това Народно събрание", коментира Филип Попов от "БСП за България".

Протест с освирквания и аплодисменти в зависимост от депутатите посрещна и изпрати участниците в първото пленарно заседание на 45-ото Народно събрание.

Ива Митева: Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент

Всичко за първото заседание на новия парламент четете ТУК

БНТ ви направи свидетели на заседанието със специалното студио "45-ият парламент - формулата на властта".

Снимки: Десислава Кулелиева

Автори: Александър Марков и Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов излиза в отпуск
Бойко Борисов излиза в отпуск
Борисов: Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер“ ще получи България
Борисов: Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер“ ще получи България