НОВИНИ

Вълна от законопроекти още в първия работен ден на НС

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:12, 15.04.2021 (обновена)
Чете се за: 10:45 мин.
Политика
първи внесени законопроекти какви акцентите
Снимка: Десислава Кулелиева - БНТ
Слушай новината

Още в първия работен ден на 45-ото Народно събрание в деловодството на парламента бяха внесени първите законопроекти.

Първите две предложения са на "Демократична България". Става дума за Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и за Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. БСП внесе Законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси.

Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България

Законопроектът предвижда реформиране на Висшия съдебен съвет като орган на съдийското самоуправление с намалена квота на парламента.

И още – проектът предвижда поставяне на главния прокурор под демократичната отчетност на Народното събрание и избор на нов главен прокурор на мястото на Иван Гешев, съобщиха вносителите в съобщение до медиите.

"Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на Републиката по предложение на Народното събрание, прието с мнозинство от три пети от всички народни представители въз основа на предложение на министъра на правосъдието или на една пета от народните представители", пише още в законопроектът.

Предлага се конституционно основание за провеждането на лустрация – "със закон могат да се въвеждат основания за лустрация на лица, заемащи висши публични длъжности, както и основания за неизбираемост на кандидати за висши публични длъжности, поради принадлежност към репресивните органи на тоталитарния режим, както и поради членство в ръководни органи на комунистическата партия".

Друг акцент – предлага се право на законодателна инициатива да имат граждани с избирателни права, когато законодателното предложение е подкрепено от не по-малко от 10 000 граждани.

Законопроектът е подписан от всички 27 депутати от Демократична България и продължава събирането на необходимите за внасянето му поне 60 подписа.

Законопроект за промени в Изборния кодекс

Предложенията включват Централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, като мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. И още – да отпадне квотният принцип при формирането на ЦИК и намаляването на членовете ѝ на 9 души, сред които председател, двама заместник-председатели и секретар.

Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. То да се провежда на всички избори с изключение на местните, като бюлетините да се изпращат чрез пощенски оператор или куриер. Идеята е пощенското гласуване да се провежда в период не по-малък от 14 и не повече от 25 дни, определен от ЦИК, като трябва да приключи пет дни преди деня на изборите.

Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, но също гражданите, чийто настоящ и постоянен адрес са в различни градове в страната, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас. Пощенското гласуване е решение и в условията на коронавирус, мотивират се вносителите.

Друг акцент е отпадане на тавана от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Сред поправките в изборното законодателство е и въвеждането на възможността за видеозаснемане и излъчване от броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден. Предвижда се възможност за външен одит на машините за гласуване - преди закупуването на устройствата и преди всеки избори.

"Това са първите законопроекти, които са вкарани в Народното събрание. Ние това обещахме на нашите избиратели – че ще се заемем за работа още в първия възможен момент и ние го направихме", каза за БНТ Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Основните акценти са възможност за видеонаблюдение след края на изборния ден, когато започнат да се броят бюлетините, дистанционно електронно гласуване през интернет и пощата, въвеждане на район "Чужбина" – хората там да гласуват за свои народни представители", обясни той.

"Друг основен акцент – прекратяване на мандатите на главния прокурор и на председателя на КПКОНПИ Иван Гешев и Сотир Цацаров", допълни Мирчев.

Какво предстои?

От "Демократична България" съобщават, че пакетът от законопроекти, свързани с електронното управление и инициативите за закриване на специализираните съдилища и прокуратури и преобразуване на антикорупционната комисия предстои да бъдат внесени по-късно.

"Искаме още изслушване на Бойко Борисов за Плана за възстановяване, както и изслушване на финансовия министър за парите, с които в момента държавата разполага, защото имаме информация, че фискалният резерв е изтънял и правителството няма свободни пари, с които да оперира", каза още Ивайло Мирчев.

Бойко Борисов ще бъде поканен за изслушване в пленарна зала утре

БСП със законопроекти също в първия ден

БСП също внесе законопроекти в първия работен ден на новия парламент. Сред тях са Законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси, Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси.

БСП предлага и Законопроект за възрастните хора, който да предлага държавна политика в подкрепа на възрастните хора, който включва и създаването на Национална стратегия за пълноценен и активен живот. Едно от предложенията е възрастните хора да могат да получават подкрепа чрез услугата „приемна грижа". Идеята е да се полагат грижи за нуждаещи се възрастни хора в приемни семейства, които ще получават финансова помощ.

Социалистите предлагат и създаване на фонд „Подкрепа на възрастните хора", който ще бъде финансиран от държавния бюджет, а средствата ще се разпределят по различни пера – финансова помощ, социални услуги, за приемните семейства.

Според БСП повече от половината хора над 65-годишна възраст в България са живели в бедност.

„Това ясно показва сериозната нужда от адресиране на законодателни инициативи към тази уязвима група от населението чрез целенасочени мерки и програми, които да посмекчат последиците от тяхното по-уязвимо положение", мотивират се социалистите.

БСП предлагат още промени в Закона за семейни помощи за деца, с които се предвижда предоставянето на еднократна помощ на всяко второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането. Предлагат още помощите за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и да не обхваща само първокласниците, но и децата от втори, трети и четвърти клас.

"Има такъв народ" внесе предложението за субсидия 1 лев на глас

"Има такъв народ" внесе Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който предлагат редица промени. Сред тях са да се осигури възможност на българските избиратели в държавите, които не са членки на ЕС да упражняват своето право на глас така, както това се случва в държавите-членки.

Друго предложение – да се въведе 32-ри многомандатен изборен район „Извън страната", като броят на мандатите в него да се определя от броя на гласувалите на последните парламентарни избори. Според предложението избирателите в чужбина ще могат да гласуват за кандидатски листи и с преференция, включително за независими кандидати, а не само за партии и коалиции.

Според "Има такъв народ" наличието на изборен район в чужбина няма да доведе до промяна на броя на мандатите, спечелени от дадена партия, а само до различното им преразпределяне по кандидатските листи. Прогнозира се, че по този начин, а и чрез възможност за електронно гласуване, ще се повиши избирателната активност, особено сред младите хора.

"Има такъв народ" предлага още въвеждане само на машинно гласуване, включително и в чужбина. По изключение, ако избирателят не може да гласува с бюлетина за машинно гласуване, се предвижда той да даде своя вот с хартиена бюлетина след като декларира това.

Акцент в предложенията – първото експериментално дистанционно електронно гласуване да се проведе на президентските избори тази година.

Сред предложенията е осигуряване на прозрачност на преброяването на гласовете чрез видеозаснемане или видеоизлъчване.

"Има такъв народ" също предлагат прекратяване на мандата на сегашната Централна избирателна комисия и назначаване на нови членове.

"Има такъв народ" предлага и промени в Закона за политическите партии. Акцентът е намаляване на размера на държавната субсидия за един получен действителен глас от 8 лв. на 1 лв.

„С приемането на предложеното изменение на закона публичните разходи за сметка на държавния бюджет, съответно на българските граждани, ще се намали съществено със сумата от 21 026 691 на година", пише в мотивите на предложението.

Вносителите са убедени, че след намаляване на субсидията, ще се предприеме и втората стъпка по въвеждането на „нов модел за финансиране на политическите партии и предизборните кампании, включително начина на разходване на средствата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските военни се изтеглят от Афганистан след решение на НАТО
Българските военни се изтеглят от Афганистан след решение на НАТО
Ваксината на "Пфайзер" намалява хоспитализацията на възрастни хора
Ваксината на "Пфайзер" намалява хоспитализацията на възрастни хора