НОВИНИ

Времето ще е все така студено утре, вятърът продължава да отслабва

bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 15.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Времето
Слушай новината

Пореден ден с много по-ниски от обичайните за средата на април температури, като в комбинация с вятъра, усещането беше за още по-студено от действителното време - едва 8° е максималната температура в София днес, малко над 70 км/ч са най-силните пориви на вятъра.

През нощта вятърът ще отслабне. Минималните температури утре ще са от градус-два под нулата в западните райони, където ще бъде безоблачно и ще има условия за образуване на слани, до около 6° на морския бряг.

Максималните - в интервала от 11° до 16°. След слънчевото начало, през втората половина на деня облачността ще започне да се увеличава, първо в Южна България, където на отделни места ще превали дъжд. Вятърът ще продължи да отслабва.

В планините ще остане ветровито, с временно силен северозападен вятър, но с тенденция да отслабва и да се ориентира от югозапад.

Облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове, а в края на деня на отделни места ще превали, като границата между дъжд и сняг ще бъде на надморска височина около 1500 метра. Опасността от лавини в планините остава повишена. И поглед от най-високия планински връх на Балканите, Мусала.

И сега към Европа, с поглед от още по-високо. Плътната облачна ивица, която се вижда на последната спътникова над Пиринеите и южните части от Апенините, е свързана с циклон над Африка, който в близките дни ще определя времето и у нас.

Още утре ще вали вече не само в Испания и Италия, но и в южните райони на Балканите. Студено за сезона с валежи от сняг, ще бъде в Централна Европа. Въпреки слабото захлаждане в Европейска Русия, Москва ще остане между столиците с най-високи температури на континента.

У нас през почивните дни ще остане по-студено от обичайното, особено в неделя. Ще има и превалявания от дъжд, в повечето райони - слаби. В понеделник отново се очакват проливни валежи, придружени на места и от гръмотевици. Ще бъде ветровито и още по-студено. Във вторник ще започне затопляне, но според по-дългосрочните прогнози, по-съществено и трайно повишение на температурите се очаква едва в последните дни на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен се ваксинира срещу COVID-19
Урсула фон дер Лайен се ваксинира срещу COVID-19
Съдът реши да върне в ареста Жарко Момчилович, той обаче е в неизвестност
Съдът реши да върне в ареста Жарко Момчилович, той обаче е в неизвестност