НОВИНИ

Борисов с коментар за обявените намерения на "Има такъв народ" (Oбзор)

Николай Минков
от Николай Минков
18:31, 26.04.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

Премиерът в оставка Бойко Борисов критикува партията на Слави Трифонов и призова да представят и номинациите за министри, а не само кандидата им за премиер. Според Борисов, заради политическата нестабилност, България ще се забави в усвояването на европейските средства за възстановяване след коронакризата. Премиерът в оставка събра част от кабинета си и експерти за представяне на плана за възстановяване и устойчивост.

България ще се забави в усвояването на европейските средства, свързани с възстановяване след коронакризата заради политическата нестабилност. Това стана ясно от изказване на премиера в оставка Бойко Борисов. Той събра част от кабинета си и експерти за представяне на плана за възстановяване и устойчивост. Борисов разкритикува политическите си опоненти и призова от партията на Станислав Трифонов да представят министрите си, а не само кандидата за премиер Антоанета Стефанова.

Премиерът в оставка обяви онлайн, че България губи ценно време, заради отказа да се състави правителство след изборите.

"Имат шанса веднага да направят правителство и министрите им да влязат веднага и да влязат в кореспонденция и да продължат кореспонденцията с ЕК. Никой не ги кара да бягат от отговорност, да са страхливци, ето това се казва политически страхливец, не е страхливец тоя, който ходят да го замерят с яйца, той е разумен човек. Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепата си депутати казва, че са му недостатъчни, а му трябват 240 подкрепящи го, Тодор Живков не е имал толкова", каза премиерът в оставка.

Борисов още веднъж предложи подкрепата си към опонентите.

"Понеже народът ни е по-мил от всичко ние им даваме още веднъж макар и непоискана помощ, но много труд сме вложили в нея", каза Борисов.

Премиерът в оставка коментира и предложението на "Има такъв народ" премиер да бъде шахматистката Антоанета Стефанова, която да върне мандата.

"Сега ние трябва да си говорим само за шах, само че малко са и специалистите в шаха, за да оспорват знанията в тази област, които безспорно на госпожа Антоанета Стефанова са големи", каза Борисов.

Параметрите на плана за възстановяване бяха представени от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, който обяви, че освен директна помощ за бизнеса планът предвижда подкрепа за иновациите и образованието.

"България има 12 млрд. лева безвъзмездна помощ и до 9 млрд. наемен ресурс. Чух г-н Велев да казва, че пари в Плана за бизнеса могат да се увеличат двойно. Да, те могат и тройно да се увеличат. Ние затова толкова време да учим министрите на г-н Трифонов. Да чуем министрите, екипите ще се занимават с тази дейност. Да, никой не оспорва световната титла по шах, но има хора с титли и и от други спортове световни. Тези 12,6 са малка част от ресурса, който България ще получи до 2030 г., повтарям една четвърт, допълнително имаме оперативни програми, имаме програма за развитие на селските райони, имаме фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките за декарбонизация", каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

Планът вече се разглежда в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за пенсиите за осигуряващи се в частни фондове
Нови правила за пенсиите за осигуряващи се в частни фондове
Политическите реакции след решението на "Има такъв народ" за мандата
Политическите реакции след решението на "Има такъв народ" за мандата