НОВИНИ

МС ще гласува за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК

Николай Минков
от Николай Минков
12:11, 27.04.2021
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Удължаване на пандемичната обстановка ще обсъди утре Министерският съвет, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов във Фейсбук. Той се срещна с част от туристическия бранш, както и с представители на кабинета, за да обсъдят мерките за предстоящия летен сезон.

"Утре на Министерски съвет ще приемем като първа точка удължаване на пандемичната обстановка, за да могат да бъдат взети всички мерки", каза Борисов.

Удължават извънредната епидемична обстановка у нас

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов заяви, че заповедта за трите начина на влизане у нас на чуждите туристи ще бъде издадена утре. Това са: чрез ваксина, стига да е призната от Световната здравна организация, чрез PCR или антигенен тест, или чрез документ за преболедуване. Започва и ваксинирането на туристическия бранш.

"Вече стартирахме с представители в област Варна, подготвяме област Бургас, така че всички, които са подали заявления да бъдат ваксинирани, ще бъдат ваксинирани от началото на месец май, за да може спокойно да работят в хотелите и по Черноморието, и в страната", обясни Костадин Ангелов.

Влизането в България от 1 май ще става по три начина

"Само вчера имаме 130 - 140 000 души ваксинирани. И това са най-малките количества следващите седмици. Затова сме поели този твърд ангажимент не само докторите, не само медицинските лица, учителите, армията, службите за сигурност, правораздавателните органи, но и туристическият бранш, вече сме започнали ваксинирането. Така че в рамките на няколко седмици това ще се направи", заяви Борисов.

Министърът на туризма в оставка Марияна Николова заяви, че България предприема агресивна реклама.

"По отношение на рекламата: ние стартираме кампания за "Безопасно Лято 2021". В момента всичко е заредено в социалните канали, включително и на нашите съседи в балканските страни, на приоритетните пазари. Видеото е достъпно, то беше разпространено и през нашите телевизии, така че имаме агресивна реклама", допълни Николова.

Марияна Николова: В готовност сме да започнем летния туристически сезон

Борисов увери, че за Великден няма да има затворени храмове.

Той съобщи, че след многото обвинения на опонентите, че бави внасянето на Плана за възстановяване в Брюксел, утре ще предложи на Министерски съвет да бъде депозиран в Еврокомисията.

"Утре ще приемем и Плана, и ще го пратим, като искат. Той не е библия, може след това да се преправя, преписва, да се слага. Те са гъвкави документи. Това е ежедневен преговор с Европейската комисия. С хората, които дават парите. Явно нямат, и щаб медицински не направиха и Плана за подпомагане не искат да коментират. Само казват - не е хубаво. Ама дайте да видим вашия, да го сравним", каза още премиерът в оставка.

Борисов се обърна и към лидера на "Има такъв народ":

"Радвам се, че го видях Слави жив и здрав, с готовност да управлява, някога, при абсолютно мнозинство. Такова никой никога няма да има".

Слави Трифонов проговори: Не е вярно, че бягаме от отговорност

И прогнозира какво би станало при нови избори.

"Слави е първи, не ни иска нас. Трябва със същите тези партии, те ще са в парламента с 1, 2, 5 повече или по-малко депутати, но ще влязат и Патриотите вече. Тогава пак ли ще кажем - докато не ми дадете цялата власт еднолично да управлявам, пак на избори", коментира премиерът в оставка.

Той се обърна и към президента, и към опонентите на ГЕРБ в парламента.

"Президентът колкото и да се мотае, а той се мотае само поради една тема, да си смени изборните правила за президентските избори. Това е ангажиментът, който явно са поели към него. Те нямат отговорност никаква. Затова така ще действат", категоричен беше Борисов.

Той изчисли че над 200 млн. лева ще струват извънредни парламентарни и президентски избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо се стигна до конфликт пред столичното РЗИ?
Защо се стигна до конфликт пред столичното РЗИ?
Пожар остави без дом шестчленно семейство от Пазарджик
Пожар остави без дом шестчленно семейство от Пазарджик