НОВИНИ

Датският филм "Още по едно" спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:50, 27.04.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Култура
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Датският филм "Още по едно" спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Режисьорът Томас Винтерберг посвети наградата на дъщеря си, загинала в катастрофа четири дни след началото на снимките през 2019 година.

"Още по едно" е четвъртата датска продукция, отличавана с наградата на Академията в категорията за чуждоезични филми.

Филм за живота, за контрола над себе си, за търсенето на изход от кризите. За това разказва датската продукция "Още по едно". Главни герои са четирима учители, които решават да направят експеримент. Доверяват се на теорията, че когато човек има 0,05 промила алкохол в кръвта става по-спокоен и вдъхновен. Договарят се всеки ден да пият по малко алкохол с надеждата да подобрят живота си.

В главната роля е Мадс Микелсен - гимназиален учител по история, който преминава през депресия. Негова екранна дъщеря трябвало да играе детето на режисьора - Ида. Драматични обстоятелства обаче отнемат живота ѝ.

"Трябваше да направя филм за контрола в живота, в момент, когато загубих контрол над собствения си живот", призна режисьорът Томас Винтерберг при получаването на наградата "Оскар". Работата по филма му дава смисъл да продължи да става от сън всяка сутрин.

"Когато дъщеря ми загина, четири дни след началото на филма, започна свободното падане към лудостта. Мъката беше и все още е огромна, но продължаването на филма ми даде цел и направихме този филм за нея. Посветихме го на нея. Имаше много емоции, защото тя ми липсва, но се чувствам удовлетворен", каза Томас Винтерберг, режисьор на филма с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Винтерберг беше номиниран и за най-добър режисьор, но загуби от Клоуи Чжао за режисурата ѝ в "Земя на номади". Той е първият датски режисьор, номиниран за "Оскар" в тази категория.

Томас Винтерберг става популярен след подписването на манифеста за филмово творчество на легендарното движение "Догма 95", част от което е и режисьорът Ларс фон Триер. Техният стремеж е връщане към класическата естетика, за по-естествени разкази и по-малко ефекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерство на културата връчи наградите "Златен век" на изявените дейци
Министерство на културата връчи наградите "Златен век" на изявените дейци
Даниел Николов отпадна на европейското по бадминтон
Даниел Николов отпадна на европейското по бадминтон