Какви са очакванията на хората от новия кабинет

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:33, 13.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Нови министри - нови очаквания и удължаване на старите мерки. Пенсионерите одобряват решението да продължат да получават по 50 лева добавка. Остава въпросът - лекарите на първа линия ще вземат ли още по 1000 лева към заплатата си.

Добавката към пенсията от 50 лева харчат основно така:

"Ето сега дадох 80 за лекарства. Все пак е нещо", споделя пенсионерът Роси Димитрова.

"От полза са ми - поне лекарствата. Аз взимам 300 лева, тези 50 лева ми бяха добре", допълва Зора Георгиева.

Според Елена Пашанкова е крайно време да се осъвременят пенсиите. "Стига с тези 50 лева. От 2008 година нашите пенсии не са преизчислявани", смята тя.

Добавките от 50 лв. за пенсионерите остават до края на мандата на служебното правителство

И медиците на първа линия досега получаваха подкрепа. Надяват се и новото правителство да продължи да отпуска тези 1000 лева.

"Те повишиха желанието на хората да работят, тъй като знаете в здравната сфера заплатите на медицинските сестри, на лекарите, особено в малките общински болници, са доста ниски", заяви д-р Петър Филибев, управител на МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев.

Според специалиста по белодробни заболявания д-р Екатерина Кафеджиева е много трудно, най-вече заради психическото натоварване.

"Това са тежки пациенти, много често и ги губим. Мисля, че това е един вид като някаква морална компенсация. Излагаме на риск и нашите близки", каза д-р Екатерина Кафеджиева.

Учениците и директорите имат други въпроси. Карантинираните ще могат да се явят на изпит след седми клас и на матура, заразените - не.

"И докато при държавните зрелостни изпити все пак има допълнителна сесия през август, то за учениците от седми клас втори изпит няма. Така че министерството трябва да разпише строги правила. Тъй като ние имахме и родителски срещи, и родителите се притесняват", каза още Венелина Николова, директор на 125-о СУ "Боян Пенев" в София.

Материал за изпитите и матурите няма да отпада.

Репортери: Милена Кирова и Елена Чимева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВМРО призова за патриотично обединение и президентска република
ВМРО призова за патриотично обединение и президентска република
Васил Велев, АИКБ: Ресурсите са ограничени, пари за антикризисни мерки има до края на май
Васил Велев, АИКБ: Ресурсите са ограничени, пари за антикризисни мерки има до края на май