НОВИНИ

Индийският вариант на COVID-19 още не е засечен в България

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:08, 13.05.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Затихва ли епидемията от COVID-19? Все още броят на заразените за ден е по-висок, отколкото преди втория пик на заразата у нас.

Въпреки това, засега данните сочат, че излизаме от третата вълна. Същевременно обаче в над 50 страни в света, като повечето в Европа, вече се разпространява индийският вариант на вируса.

Засега той не е засечен в България. Това обаче не трябва да ни успокоява, защото учените казват, че може просто да не са попаднали на точната проба. От друга страна, на този етап епидемията у нас затихва, но все още имаме достатъчно много случаи на дневна база.

И тази сутрин анализът на Центъра по заразни болести показва, че британският вариант се открива в 100% от изследваните проби. С особено внимание се следи за опасни мутации - като индийската. В Гърция и Румъния има открити единични положителни проби от този вариант.

БНТ: Възможно ли е той да стане причина за поредна вълна в Европа?

Не е изключено. В момента няма данни, че в някоя страна има изключителен силен взрив от него, с изключение на Индия. Но нещата са динамични, обяснява доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

В момента в Англия нивото на заразяване, това, което расте, е индийският вариант на вируса - той е нараснал от 1 на 11% за съвсем кратък период от време, казва пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Огнищата в засегнатите европейски страни са сравнително ограничени - но това може да е само началото на разпространението на този вариант, както се случи и с британския. Възможно ли е все пак той да е успял да влезе и в нашата страна?

Не е изключено, ние не сме в състояние да изследваме всички инфектирани българи, смята доц. Ивайло Алексиев.

Данните показват, че в момента епидемията у нас започва да затихва. Все още обаче сме на седмо място в света по починали от ковид на 100 000 души според университета Джонс Хопкинс.

Беше по-малко неприятно за кратки периоди да отваряме някои неща, но в резултат на това пандемичният процес не е толкова потиснат, колкото в други държави. Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар и ако погледнем в момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи отколкото бяха нивата между двата големи пика и много по-високи, отколкото беше преди втория пик, каза д-р Симидчиев.

Това означава, че нова вълна в този момент ще има изключително сериозни последствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атрактивни демонстрации на армейските спецчасти в Пловдив
Атрактивни демонстрации на армейските спецчасти в Пловдив
Нападения на синагоги в Германия
Нападения на синагоги в Германия