НОВИНИ

Показват открадната и намерена картина в памет на художника ДиКиро

Айше Сали
от Айше Сали
20:42, 13.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Картина на големия български художник Димитър Киров - ДиКиро, която беше открадната и намерена от полицията преди 2 години, е част от изложба, посветена на 85-годишнината му. Експозицията в галерия "Средец" съдържа емблематични за творчеството на ДиКиро произведения. Те са подбрани лично от неговата съпруга и муза - балерината Русалия Кирова, по-известна като Ро.

ДиКиро и Ро са вдъхновение един за друг повече от 40 години. Днес музата продължава да живее с изкуството на големия художник. И със спомена за неговите рождени дни.

Сутрин си правеше картина за подарък. Тук съм сложила даже една от тези картини и след това казваше на обяд: е сега вече могат да дойдат гостите, спомня си Русалия Кирова-Ро.

На един такъв артист е доста трудно да бъдеш муза.

Смятам, че една такава мисия е наистина богатство за човека - да можеш да вдъхновиш един такъв артист.

За изложба в Париж, с която да плати лечението на любимата си Ро, ДиКиро рисува и картината, открадната от дома на племенника им Павел Антонов преди две години.

Петелът, който от една страна е френски символ, от друга страна - на плодовитост, мъжественост и здраве, и в този случай тази картина се върна при нас точно в момента, когато започна пандемията и е много адекватна в този смисъл. Тя е символ на здраве и живот, казва Павел Антонов.

Днес собственикът на картините ги държи на сигурно място. Те ще се върнат в къщата след преустройството й в пространство за култура и гражданска активност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел струпа войски по границите си с Газа
Израел струпа войски по границите си с Газа
40 години от атентата срещу папа Йоан Павел II
40 години от атентата срещу папа Йоан Павел II