НОВИНИ

ЦИК прие хронограмата за провеждането на изборите

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:26, 13.05.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Политика
Слушай новината

Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждане на предстоящите частични и извънредни парламентарни избори. Вероятно ще трябва да се купят още 300 машини за гласуване допълнително за вота в чужбина, но точната бройка ще се уточни, съобщи говорителят на комисията Росица Матева.

10 машини за гласуване има в няколко полицейски управления. Те са иззети по разпореждане на предишната Централна избирателна комисия.

Проверката установи, че тези машини са били предназначени за резервни части и са били изпратени по места от фирмата доставчик, но без санкция на комисията. Всички останали машини, с които е гласувано, се намират под охрана в склада, където се съхраняваха и преди вота, обясни Росица Матева.

"Имаме уверението, че всички 9600 машини са налични и ще могат да бъдат използвани, включително и на частичните избори на 27 юни", заяви говорителят на Централната избирателна комисия.

Предварителните изчисления показват, че за гласуването в България вероятно няма да има нужда допълнително от машини.

"За България допълнително не смятаме, че ще трябват, защото знаете на изборите на 4 април се гласува в 9398 секции, имаше 9600 машини, тоест за България по-скоро няма да бъдат необходими", допълни Росица Матева.

Фирмата доставчик на машините ще трябва да представи пред ЦИК още някои допълнителни документи, има и 88 машини, които не са работили по технически причини на изборите и след като се изчистят тези въпроси ще бъдат изплатени и договорените средства.

"В договора, който е сключен от предходния състав на ЦИК, е записано, че трябва да се плати между 30 и 60 на ден от приключване на изборите и обвяването на резултатите, тоест все още сме в срок", каза още Росица Матева.

За допълнителните машини, които трябва да се купят, Централната избирателна комисия ще реши дали да сключи анекс към досегашния договор със "Сиела" или да обяви нова обществена поръчка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 години от атентата срещу папа Йоан Павел II
40 години от атентата срещу папа Йоан Павел II
Откриха 12-годишното дете, изчезнало в София
Откриха 12-годишното дете, изчезнало в София