НОВИНИ

Специално: Говори мъжът на простреляната в метрото жена

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 13.05.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Остава тежко състоянието на жената, простреляна вчера на метростанция "Летище София". Работи се по няколко версии, една от които е опит за убийство от ревност.

От прокуратурата съобщиха, че вече е установена самоличността на мъжа и жената. Той е на 58 години, а тя на 56.

На името на жената е бил купен самолетен билет за полет до Виена в 16.05 ч. в същия ден. Пътувала към летището с метрото. Близо до станция "Летище София" мъжът е стрелял. По данни на прокуратурата в мотрисата са открити 7 гилзи.

От обвинението съобщиха, че сигналът е подаден от машинист, управлявал влака, за изстрели в един от вагоните. Незабавно са били изпратени дежурни екипи на СДВР. Назначени са и експертизи - биологична, балистична и видеотехническа.

В сутрешния блок на БНТ криминалният експерт Иван Савов коментира, че според него става дума за битова свада, а мъжът е стрелял с пистолет, просто защото в момента е разполагал с такова оръжие.

Експерт след стрелбата в метрото: Напълно е допустимо да има свидетели, които да не желаят да говорят

56-годишната Стойна живее в столичния квартал "Филиповци" със съпруга си. Той не иска да говори повече с журналисти. Разстроен е от случилото се и последвалите интерпретации.

Съседи разказват, че жената често пътувала в чужбина. Била добра и усмихната.

За инцидента се работи по различни версии. Една от тях е опит за убийство заради ревност. Говори се и за друг възможен сценарий, довел до изстрелите - че жената споделила на семейството си за мъж, който я преследвал.

Днес са разпитани свидетели, видели двете тела в мотрисата, както и близки на мъжа и жената.

В сутрешния блок на БНТ криминалният експерт Иван Савов заяви, че е възможно да се появят и преки свидетели и записи от камери за видеонаблюдение, които да изяснят детайли.

Напълно допустимо е да е имало свидетели, които просто да не желаят в момента да говорят, но това не означава, че впоследствие няма да се установят.

Според психолога Валентина Димитрова и да е имало свидетели, вероятно e било трудно да се предположи какво ще се случи.

Често това ме питат - можем ли да познаем насилник. Не можем да познаем, щеше да е много лесно. Те в повечето случаи са доста симпатични, интелигентни, за околните са толкова дружелюбни, толкова мили.

Стрелецът в метрото е охранител, бил е със законен пистолет

Оръжието, с което мъжът, за който стана ясно, че е охранител, е прострелял жената, а след това и себе си, е законно притежаван пистолет "Макаров". За да бъде получено разрешително, се преминава през няколко изпита.

Преминава се психологическо изследване, където имаме пропуски, то според мен би следвало да бъде по-подробно и да се прави по-задълбочено, допълва Иван Савов.

Случаите с простреляни жени на публично място не са често срещано явление в страната, но ги има. През лятото на 2017 г. мъж застреля жена си посред бял ден в заведение в столичния квартал "Лагера". Оръжието обаче беше незаконно.

Репортери: Йоана Миланова, Татяна Йорданова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха 12-годишното дете, изчезнало в София
Откриха 12-годишното дете, изчезнало в София
Атрактивни демонстрации на армейските спецчасти в Пловдив
Атрактивни демонстрации на армейските спецчасти в Пловдив