НОВИНИ

Кой стои зад атаката срещу ключовия тръбопровод в САЩ

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:32, 13.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Най-големият тръбопровод за горива в САЩ възстановява постепенно работата си след кибератака с искане на откуп в петък. Смята се, че зад атаката, при която са овладени компютърните системи и данни на тръбопровода, стои кибербандата "Тъмна страна", базирана в Източна Европа.

От компанията оператор на тръбопровода увериха, че нямат намерение да се поддадат на изнудването. Днес обаче агенция Блумбърг съобщава, че часове след атаката на хакерите са платени 5 млн. долара в непроследима криптовалута. Последствията са сериозни - криза в доставките на гориво, покачване на цените.

Опашки на бензиностанциите, на места грозни сцени при паническото купуване на бензин - това напомни кризата за тоалетна хартия в началото на пандемията. Това е резултатът от спирането на тръбопровода с дължина 8850 км, който пренася близо половината от горивата за Източното крайбрежие на САЩ. Цената на бензина скочи над 3 долара за галон.

Симеон Гаспаров след кибератаката на тръбопровод в САЩ: Споменава се България

Журналистът Симеон Гаспаров каза пред БНТ, че има подозрения за руска връзка в хакерската атака, а журналист Майкъл Вайс е споменал името на България.

Той даде пример как е действано с българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Той го спомена и каза, че лично е взимал интервю от него. Каза, че тези атаки не са случайни.

Само за миналата година с подобна атака в САЩ са ударени над 2400 учебни заведения, над 500 здравни заведения, над 100 държавни учреждения.

Поне 3500 бензиностанции в редица щати са останали без гориво. Властите призоваха хората да не се презапасяват и да не наливат бензин в пластмасови съдове, което беше показано в Туитър.

Тръбопроводът вече работи, но доставките ще се нормализират поне след няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС отмени решението на КЗК за закупуването на ЧЕЗ от "Инерком България"
ВАС отмени решението на КЗК за закупуването на ЧЕЗ от "Инерком България"
Какво е бъдещето на "Бузлуджа"?
Какво е бъдещето на "Бузлуджа"?