НОВИНИ

Какво е бъдещето на "Бузлуджа"?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:07, 13.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Бъдещето на монумента Бузлуджа ще бъде обсъдено на международна конференция в Казанлък през юли, като първата задача е консервиране на мозайките.

Това каза председателят на международния съвет за паметници и забележителни обекти на Германия проф. д-р Йорг Хаспел. Той е част от екипа, който провежда проучванията и в момента е в България.

Дори и нереставриран и рушащ се, монументът "Бузлужда" привлича туристи. Архитектурата му е толкова уникална, че няма как някой да мине наблизо и да не се снима.

Всеки, който иска, може да представи идеите си за бъдещето на монумента "Бузлуджа". Конференцията ще е на 22 и 23 юли в музея на Казанлък. На нея ще бъдат представени и резултатите от консервацията на мозайките.

"Трябва да осъзнаем, че ни трябва ново предназначение. Създаден е като зала за събрания на социалистическата партия и вече няма да се използва за това. Мислим част от него да е музей, заради мозайките, заради изкуството вътре, музей на българската история и на историята след войната. Но също може и да се използва и за конферентна зала, зала за събития. Място, което да се използва от цялото общество", заяви проф. Йорг Хаспел.

Той е убеден, че нито един паметник не заслужава да бъде разрушен или оставен да се саморазруши, колкото и неприятен период от историята да напомня. Точно обратното, важно е паметниците да бъдат запазени, за да помним и да не повтаряме старите грешки.

"В много случаи, особено при т.нар. негативно наследство или тъмно наследство, паметниците се заличават или разрушават. Но това е тоталитарен подход към историята, защото ние трябва да приемаме историята и наследството такива каквито са. Не да ги продължим, но да знаем откъде идваме, за да организираме бъдещето си по-добре", каза още проф. Йорг Хаспел.

Уникалната сграда доведе у нас и световноизвестната звезда Рита Ора. Тя засне един от клиповете си именно на "Бузлуджа" тази зима.

Репортери: Карина Караньотова и Иван Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой стои зад атаката срещу ключовия тръбопровод в САЩ
Кой стои зад атаката срещу ключовия тръбопровод в САЩ
Мюсюлманите у нас посрещнаха Рамазан Байрам с молитва на открито
Мюсюлманите у нас посрещнаха Рамазан Байрам с молитва на открито