НОВИНИ

Отварят кина, театри и ресторанти във Великобритания

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:17, 17.05.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Все повече държави облекчават антиковид мерките. От днес Турция започва да разхлабва строгите мерки срещу COVID-19, които бяха въведени в края на април. Падането на ограниченията ще става поетапно. След дълги месеци на ограничения и в Чехия падат много забрани. Откритите пространства на заведенията ще работят. Великобритания също навлиза в нова фаза на смекчаване на мерките.

Милиони британци от днес могат да се събират на закрито, да прегърнат любими хора и отново да отидат на ресторант или бар. Забраните за чуждестранни граждани се вдигат и се заменят с нови правила. Министър-председателят Борис Джонсън определи началото на седмицата като "съществена крачка по пътя към връщането към нормалния живот".

От днес баровете и ресторантите са отворени за посетители, като на една маса се допускат до шестима души. Събиранията на открито са разрешени за групи до 30 души, а на закрито, включително частни домове - до шестима или две домакинства. Близкият контакт между приятели и семейства също вече е позволен. Отварят кина, музеи, театри и концертни зали, макар и с ограничен капацитет.

"Бяхме толкова отчаяни, не бяхме сигурни дали ще можем да отворим. Но сега, когато имаме "зелена светлина", сме готови и много развълнувани", разказа Карън Глейси, която е директор на увеселителен парк.

Въпреки въодушевлението ресторантьорският бизнес се оказва изправен пред неочакван проблем - липсата на персонал. Брекзит и трите пълни карантини са принудили много готвачи, сервитьори и бармани да търсят работа на друго място. Въпреки спасителните мерки в сектора на хотелиерството и ресторантьорството са били съкратени 330 хиляди служители в периода на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
65 г. от присъединяването на България към ЮНЕСКО
65 г. от присъединяването на България към ЮНЕСКО
Според бившия вътрешен министър освобождаването на Ивайло Иванов от длъжност е незаконно
Според бившия вътрешен министър освобождаването на Ивайло Иванов от длъжност е незаконно