НОВИНИ

Министърът на здравеопазването с призив българите да се ваксинират

bnt avatar logo
от БНТ
13:21, 17.05.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи специално изявление с призив българските граждани да се ваксинират.

"Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне. Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до момента има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността е ваксинацията", казва министър Кацаров.

Министърът заяви, че по ваксинация сме последни в ЕС, а процентът на ваксинация сред най-уязвимите - възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е доста нисък.

"Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок и обхват на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че ваксините са приложени на стотици милиони души от целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо е и за неспециалистите, че ползата надвишава риска.

Вече платихме достатъчно висока цена - само за последните 6 месеца умряха с 26 000 души - повече отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от последните 5 години. Това е два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война", казва Кацаров.

80% от починалите от COVID-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст. Затова министърът е издал заповед, с която нарежда всички ваксинационни пунктове от понеделник до четвъртък да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите два месеца.

Личните лекари ще имунизират с предимство 60-годишните от понеделник до четвъртък

Министърът е разпоредил на РЗИ-тата да осигурят доставката на ваксини до личните лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива, които живеят на отдалечени места.

"Напомням отново на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали сте здравно осигурени, или не. От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките! Ваксинирането е доброволно. Всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки! Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете! Създали сме необходимата организация! Ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме. Успехът или неуспехът ще зависи от всички", казва още Кацаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Дисниленд Париж" отваря врати на 17 юни, Франция разхлабва мерките
"Дисниленд Париж" отваря врати на 17 юни, Франция разхлабва мерките
Здравният министър разписа нов график за ваксиниране в страната
Здравният министър разписа нов график за ваксиниране в страната