НОВИНИ

Граждански организации и инвеститори в спор: Ще бъде ли завършен небостъргачът "Златен век"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:25, 20.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ще бъде ли построен небостъргачът "Златен век"? След безспорното решение на съда, който окончателно реши, че сградата може да бъде издигната, граждански организации отново настояват главният архитект на София да спре изпълнението на проекта.

На днешната среща в МРРБ присъстваха новият шеф на ДНСК Влади Калинов, главният архитект на столицата Здравко Здравков, представители на фирмата строител на сградата "Златен век "и представители на инициативния комитет "Лозенец". От инициативния комитет продължават да държат на тезата си, че решението на ВАС не е относно валидността на разрешителното за строеж. Според тях фирмата няма валидно разрешително за строеж и затова настояват за издаването на нова заповед и окончателното спиране на строежа. Инвеститорите ги обвиниха в манипулиране на общественото мнение и опит за уронване на престижа на фирмата и обясниха, че имат разрешение за строеж минимум до ноември 2022 и спирането на строежа е тежка несправедливост.

Изграждането на сградата продължава и всичко е напълно законно, увериха днес от "Артекс" и дори поканиха журналисти в строежа.

"Съдът постанови, че разрешението за строеж е валидно най-малко до ноември 2022 година. Сградата ще остане за поколенията символ на златния век на съвременната българска архитектура", заяви арх. Пламен Мирянов.

След срещата в МРРБ от инициативния комитет "Лозенец" обявиха, че продължават да настояват за по-задълбочена проверка. Според тях е било напълно предрешено, че актът за спиране на сградата ще падне в съда, защото в него не е описан същинският проблем.

"В решението на Върховния административен съд дата не се цитира", заяви Воислав Тодоров от инициативен комитет "Лозенец".

"И настоявахме пред новия шеф на ДНСК, който е Влади Калинов, да издаде нов акт, обаче този път за спиране и премахване на незаконно построеното", заяви Никола Вапцаров от инициативен комитет "Лозенец".

От фирмата строител на "Златен век" отново казаха, че строежът им е изряден и съдът го е потвърдил. Вчера досегашният директор на ДНСК Иван Несторов беше преместен на друг пост. Неговата оставка беше поискана именно заради небостъргача "Златен век" още миналата година по време на протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов влезе в квалификациите на Ролан Гарос
Димитър Кузманов влезе в квалификациите на Ролан Гарос
Нова мутация на COVID-19 в България (ОБЗОР)
Нова мутация на COVID-19 в България (ОБЗОР)