НОВИНИ

От "Артекс" са готови да заведат дело срещу държавата в Страсбург заради "Златен век"

артекс
bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 20.05.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас

В последните дни в социалните мрежи бяха публикувани изявления на политически лица, с които се навеждат неверни твърдения за валидността на строителното разрешение на сграда "Златен век", отново се прави опит за уронване престижа на "Артекс" чрез манипулиране на общественото мнение. Това се казва в официално изявление от компанията.

Ние ще построим сграда "Златен век", защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието, категорични са от "Артекс".

Ето какво още се казва в позицията на компанията:

С решение от 14 май 2021 г. Върховният административен съд окончателно отмени Заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години. След като делото премина на разглеждане през четири съдебни състава и по него бяха назначени три комплексни технически експертизи, с абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания.

И двата състава на Административен съд София град в мотивите си постановиха, че разрешението за строеж на сградата "Златен век" ще има действие най-рано до 19 ноември 2022 г., Така българският съд сложи точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост по отношение на една изцяло българска компания.

Вярваме във върховенството на закона и в професионалната експертиза. Убедени сме, че здравият разум ще надделее и новото служебно правителство и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова няма да допуснат по случая отново да бъдат предприети незаконосъобразни действия от страна на администрацията. Това би било проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава.

Иначе по какво би се отличавал новият управленски модел, от този, който обществото се опитва да разгради сега?

Ако едно изключително бизнес начинание бъде опропастено от властта без никакво законово основание, какъв сигнал би било това за стабилността на инвестиционния климат в страната?

В случай че спрямо дружеството отново бъдат предприети незаконосъобразни и безотговорни действия, "Артекс" няма да се поколебае да заведе иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци.

Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна, защото вярваме в силата на съзиданието. Със своя Музей на българската духовност и култура, и увенчана с храм на върха, сградата ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост не е достатъчно амбициозен
Вицепремиерът Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост не е достатъчно амбициозен
Днес е денят на данъчната свобода
Днес е денят на данъчната свобода