НОВИНИ

Окончателно: ВАС реши строежът на сградата "Златен век" да продължи

окончателно вас реши строежът сградата златен век продължи
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 14.05.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд остави в сила решението от 06.11.2020 г. на Административен съд-София град по административно дело № 6376/2020 г. С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

Административно дело № 13327 от 2020 г. беше образувано пред ВАС по две касационни жалби, подадени от директор на Дирекция "Правна" при ДНСК и по протест от зам. градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

Фактите и правните изводи, посочени в заповедта, са установени по делото посредством множеството събрани писмени доказателства, както и чрез трите съдебно-технически експертизи, приети от двата съдебни състава на АССГ, разглеждали спора по същество. При така установените факти, правилен се явява крайният извод на първостепенния съд за материална незаконосъобразност на заповедта.

Относно първия строеж "административна сграда", спрян от Директора на ДНСК, е установено по безспорен начин, че констатираните отклонения от проекта не са съществени по смисъла на чл. 154, ал. 2, т. 5 ЗУТ, а именно: Не е променена строителната конструкция на сградата "и" не е променен вида на конструктивните елементи "и/или" натоварванията в сградата, които условия следва да са кумулативно изпълнени съгласно приложимата норма. Що се отнася до липсата на обезопасителна мрежа на строежа и шпакловка в подземните три нива, както се каза по-горе, в оспорената заповед липсват мотиви, като освен това посоченото за тях правно основание по чл. 169, ал. 1, т. 3 ЗУТ не попада в хипотезата на чл. 154, ал. 2, т. 5 ЗУТ.

Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения "изкоп/насип с дълбочина около 15 метра" е установено, че същият е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Следователно, в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 ЗУТ.

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционния съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно.

"Артекс" обжалва заповедта за спиране строежа на "Златен век"

"Настоящата съдебна инстанция не установи допуснати от съдебния състав нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. С оглед предмета на правния спор, правилно е разпределена доказателствената тежест и са дадени конкретни указания на страните в този смисъл; проведени са редица открити съдебни заседания, в хода на които съдът мотивирано се е произнесъл по доказателствените искания; спазени са указанията на първата касационна инстанция; приетите доказателства са допустими и са относими; обсъдени са от съда, който е постановил мотивиран съдебен акт", пише в решението на ВАС, което е окончателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор между Казанлък и Карлово - къде е автентичният конкурс "Царица Роза"
Спор между Казанлък и Карлово - къде е автентичният конкурс "Царица Роза"
Петър Белберов: Минах през тежка контузия, но нямам колебания
Петър Белберов: Минах през тежка контузия, но нямам колебания