НОВИНИ

Протест срещу строежа на сградата "Златен век"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:13, 15.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Жителите на столичния квартал "Лозенец" отново протестираха пред сградата "Златен век". Те настояват 34-етажният небостъргач да не се строи повече, а всичко незаконно, построено до момента, да бъде премахнато. Искат и оставката на директора на ДНСК Иван Несторов, защото според тях той нарочно не издавал окончателна заповед за спирането на строежа.

От Инициативния комитет "Лозенец" искат окончателно спиране и премахване на сградата "Златен век". Според тях сградата е спряна само временно с акт за несъответствия с проекта, а истинската причина - "изтеклото разрешително за строеж" дори не се споменава.

Воислав Тодоров - ИК "Лозенец": В момента трудно може да се постанови незаконно строителство, така че да се събори сградата, ние искаме друго, ние искаме ДНСК да се произнесе относно срока за разрешението за строеж, това нещо те не го правят в тази заповед.

ОТ ДНСК отговориха, че заповедта на началника на ДНСК за спиране на строежа е предмет на съдебен контрол по образувано пред Върховен административен съд дело. До приключването му ДНСК не може да изразява становище.

Воислав Тодоров - ИК "Лозенец": Те се оправдават със съда, всички институции си измиват ръцете с това, че тече дело, но това дело ще бъде загубено, защото е написана заповедта некомпетентно.


Никола Вапцаров - ИК "Лозенец": В случая изтичането на строителното разрешение стана, когато те бяха на изкоп, още бяха на 2, което значи, че не 2 , а 20 етажа трябва да свалят.

Константин Павлов - кмет на "Лозенец": Напълно подкрепям, гражданите, защото смятам, че нещо което е незаконно трябва да бъде разрушено.

От фирмата строител съдят основните инициатори на протестите. Преди по-малко от седмица Софийският градски съд отхвърли на първа инстанция два иска от по 50 000 лв. срещу Никола Вапцаров. Фирмата претендираше за общо 100 000 лв. като обезщетение за медийни изказвания на Никола Вапцаров, накърняващи репутацията им, но съдът прие, че той е упражнил конституционно гарантираното си "право на мнение".

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
WhatsApp пуска електронно разплащане през приложението
WhatsApp пуска електронно разплащане през приложението
36 л/кв.м дъжд се изля в Силистра. Жълт код за опасно време в цялата страна утре
36 л/кв.м дъжд се изля в Силистра. Жълт код за опасно време в цялата страна утре