НОВИНИ

Над 36 000 ученици пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:11, 21.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Втората задължителна матура по предмет по избор се провежда днес. Явяват се над 36 000 зрелостници, които избират между 13 различни предмета. Те пишат по Вариант 1, изтеглен тази сутрин в просветното министерство.

В 7 сутринта в просветното министерство от два възможни варианта за днешната матура беше избран Вариант 1. По него пишат всички зрелостници днес. А те са над 36 000, явяват се на 13 различни предмета. Зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пожела успех на учениците и коментира нарушенията на матурата по български език и литература.

"Има четири анулирани работи,две от които са хванати, както казвате - с опит за преписване, и две, които са във връзка с техника, която е била допълнително констатирана и неправомерна по време на изпита", каза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

Имало и деца, които не са чувствали добре- на тях е била осигурена медицинска помощ и те са завършили изпита. Днес най- много зрелостници се явяват на матура по английски език. Следват биология, философия, география, математика. В столичното 32-ро училище матурата е по английски.

И днешната матура преминава при засилени мерки за безопасност. Влиза се от два входа, на учениците се мери температурата, те са с маски и по десет в стая.

"Изцяло е дезинфекцирана сградата и снощи и рано сутринта, така че всички мерки са взети", каза директорът на 32-ри СУ Нели Костова.

Днес се явяват и 8 карантинирани ученици, те ще в отделни стаи. Болни няма.

Матурите са разделени на модули, за да няма преписване. Тези по езиците - на три модула, а математиката и природните науки - на два.

13 000 зрелостници са избрали като втора матура изпита по професионална квалификация, който ще се проведе през юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кантарджиев: При дълго боледуване e възможна мутация на COVID вируса в организма
Проф. Кантарджиев: При дълго боледуване e възможна мутация на COVID вируса в организма
На крачка от фалит са малки фирми в Благоевградско
На крачка от фалит са малки фирми в Благоевградско