НОВИНИ

Израел и "Хамас" обявиха примирие

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
00:26, 21.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Примирието между Израел и палестинската групировка Хамас влезе в сила. Прекратяването на огъня идва след 11 дни размяна на ракетни удари, при които загинаха повече от 230 палестинци и 12 души на израелска територия.

Споразумението беше постигнато с помощта на Египет и беше бурно приветствано в Газа. В Израел го приеха със смесени чувства. И двете страни се обявиха за победители в конфликта, който ескалира толкова сериозно за първи път от 2014 година.

Решението за примирие без предварителни условия беше приветствано от международната общност. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, призова враждуващите страни към диалог, в който да се потърсят първопричините за конфликта.

Според американския президент Джо Байдън примирието е дипломатическа възможност за търсене на решение за конфликта между палестинци и израелци.

"Премиерът Нетаняху ме информира, че Израел се е съгласил на взаимно и безусловно прекратяване на огъня, което ще започне след няколко часа. Египетската страна ме информира, че Хамас и другите групировки в Газа, също са дали своето съгласие. В разговора си с премиера Нетаняху го поздравих за решението да сложи край на военните действия, продължили 11 дни", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По Вариант 1 ще пишат зрелостниците на втората задължителна матура
По Вариант 1 ще пишат зрелостниците на втората задължителна матура
Виктория се класира за финала на "Евровизия"!
Виктория се класира за финала на "Евровизия"!