НОВИНИ

17% от пълнолетните граждани на ЕС са напълно ваксинирани срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 20.05.2021
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

40 процента от пълнолетните граждани на Европейския съюз са ваксинирани с първа доза на ваксините срещу COVID-19, a 17 на сто са напълно имунизирани. Данните съобщи днес еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес на неформална среща на здравните министри на страните от ЕС.

Тя каза, че ситуацията в общността се подобрява, броят на новозаразените с COVID-19 e спаднал с 39% от средата на април, а ваксинацията набира скорост. През есента се очаква да има и лекарства срещу болестта.

Европейската комисия подписа днес трети договор с фармацевтичните дружества "БайонТек" и "Пфайзер". С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда дози от името на всички държави членки на ЕС за периода от края на тази до 2023 г. Ваксините ще бъдат адаптирани и към новите варианти на вируса.

"Това е договор от ново поколение. Той изисква производството на ваксини да става изцяло в Европейския съюз, важните съставки за ваксините също ще се произвеждат тук. Договорът ще съдържа и условия за по-лесна препродажба или даряване на ваксините. Всички следващи договори от второто поколение ще следват този модел", заяви Стела Кириакидес - еврокомисар по здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов: Конкурентите стават по-бързи, но аз също
Антъни Иванов: Конкурентите стават по-бързи, но аз също
Арда и Черно море ще играят бараж за Европа
Арда и Черно море ще играят бараж за Европа