НОВИНИ

Еврокомисарят по разширяването пристига в България (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
20:35, 20.05.2021
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи пристига утре на посещение у нас, съобщиха от представителството на Европейската комисия. Вархеи и португалският външен министър, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, ще се срещнат с президента, премиера и външния министър.

Визитата идва на фона на поредните опити на Република Северна Македония да убеди ЕС, че е готова за членство след отказа ни да подкрепим преговорната рамка със Скопие заради спора около историята и неизпълнение на Договора за приятелство.

Напрегнати две седмици, в които Република Северна Македония активира поредната си кампания сред страните членки. Целта е да ги убеди, че заслужава членство, да постави червените си линии и да обвини България в защита на тесни националистически интереси. Тази сутрин Зоран Заев заяви, че очаква преговори със служебния кабинет и се обърна към президента Радев, коментирайки предстоящите президентски избори.

"Аз мисля, че Радев ще победи, ако реши проблема между двете държави. Ако не - ще изгуби. Генерално българският народ се произнесе какво иска - проблемите да се решават и аз вярвам, че българският народ ще награди този, който намери изход. Вярвам, че това може да се случи", заяви Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония.

България иска от Скопие с Договора за добросъседство от 2017 г. и Рамковата позиция на парламента от 2019 г. да зачита исторически факти и да спазва клаузите на Договора. Служебният кабинет потвърди, че нито има желанието, нито правомощията да промени официалната ни позиция.

"Всичко е в ръцете и на официалните представители на Република Северна Македония. Те са много наясно с това, каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите два-три месеца, докато трае това служебно правителство", допълни Светлан Стоев, служебен министър на външните работи.

И днес в разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, с когото са обсъдили интеграцията на страните от Западните Балкани, президентът Румен Радев е заявил, че изграждането на истински отношения на добросъседство е най-сигурният и бърз път за постигане на пълноправно членство в Европейския съюз.

Служебният премиер Стефан Янев е обсъдил перспективите за присъединяване на Скопие с германския посланик Кристоф Айхорн, а в Скопие - посланикът ни Ангел Ангелов е потвърдил българската национална позиция: гаранции от страна на Скопие, че ще спазва Договора от 2017 г.

Другата седмица символично двамата президенти - Румен Радев и Стево Пендаровски, ще водят делегации на двете страни в Рим, за да отдадат почит на светите братя Кирил и Методий. Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи вече заяви, че без разрешаване на спора със София Скопие не може да се надява на членство в ЕС.

"Що се отнася до Република Северна Македония - ако няма споразумение, може да се наложи да помислим за възможността за разделяне на Албания и Северна Македония в преговорния процес. Трябва всички страни членки да са съгласни със започване на преговори с двете страни", добави Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването.

Германия, Словакия и Гърция са против разделянето на Тирана и Скопие.

Посланикът на Берлин в Скопие Анке Холщайн наскоро повтори тезата на политиците от Скопие, като заяви, че 26 държави членки са държани като заложници, заради някои малки национални интереси на една страна, с което се вреди на целия ЕС и унищожава доверието на Западните Балкани в него.

ДАНС, в доклада си за миналата година, посочи, че чужди разузнавания работят срещу позицията на България в спора със Скопие. Чуждите служби са работили в посока да маргинализират българската позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев призова за "зелени коридори" за туристите в разговор с Шарл Мишел
Румен Радев призова за "зелени коридори" за туристите в разговор с Шарл Мишел
Задържаните полицейски служители в Пловдив остават в ареста за 72 часа (ОБЗОР)
Задържаните полицейски служители в Пловдив остават в ареста за 72 часа (ОБЗОР)