НОВИНИ

9 нови милиардери заради ваксините срещу COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:12, 20.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Общото им богатство е достатъчно да бъде ваксинирано населението на всички бедни държави по света.

Класацията се оглавява от Стефан Бансел - изпълнителен директор на фармацевтичната компания "Модерна". Според списание "Форбс" финансовото му състояние вече е 4 милиарда и 300 милиона долара. Втори в списъка, с богатство от 4 милиарда долара, е създателят на "Байонтек" Угур Шахин.

Здравните милиардери - такава слава си спечелиха новите попълнения в списъка на най-богатите хора в света. Почти всички от деветимата нови милиардери са учени от големите фармацевтични компании. Общото им финансово състояние е близо 19 и половина милиарда долара.

Успешната комбинация от бърза реакция и добра технология превърна изпълнителния директор на "Модерна" в печеливш от пускането на ваксина срещу COVID-19. Базираната в Масачузетс компания беше първата, която започна клинични изпитания на антивирусен препарат.

Покачване на доходите има и при основните инвеститори на "Модерна" - имунолога Тимоти Спрингер и учения Робърт Лангър.

Основателят на "Байонтек" Угур Шахин вече е сред 500-те най-богати хора в света. За година богатството му е скочило с близо 250 процента.

На трето място в списъка на новите милиардери са тримата основатели на китайската компания за ваксини CanSino Bio. Всеки един от тях вече притежава над 1 милиард долара. Статистиката с новите милиардери беше огласена от съюз от организации, здравни експерти и икономисти, които настояват да се спре монопола на фармацевтичните компании.

Тяхното убеждение е, че щом ваксините са финансирани от обществени пари, те трябва да се превърнат в обществено благо, а не във възможност за лично забогатяване. За цялата 2021 г. от "Модерна" прогнозират продажби за над 19 милиарда долара. А годишната прогноза на "Пфайзер", която произвежда заедно с "Байонтек" ваксината, е за оборот от 26 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда и Черно море ще играят бараж за Европа
Арда и Черно море ще играят бараж за Европа
Румен Радев призова за "зелени коридори" за туристите в разговор с Шарл Мишел
Румен Радев призова за "зелени коридори" за туристите в разговор с Шарл Мишел