НОВИНИ

На крачка от фалит са малки фирми в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
07:31, 21.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Бизнес
Слушай новината

Малки фирми за производство на чанти у нас са на ръба на оцеляването. За една година, откакто сме в пандемия, производството е намаляло драстично, както и работниците заети в него. Износът за чужбина е спрял, а търсенето на българския пазар е слабо не само заради пандемията, но и заради вноса на стока от Китай и Турция.

Преди три години в шивашкия цех за чанти на Крум Бицов в Дупница са работили 50 души, а сега само 8. Близо 80% от стоката е изнасяна за Гърция, 20 на сто се е реализирала на вътрешния пазар. За да оцелее през последната една година, собственикът е бил принуден да намали цената на продуктите с близо 50%.

"Гърция е затворена въобще от 1 година и половина не сме изнесли една чанта за Гърция, българският пазар е силно стеснен. Причината е, че продуктът, който предлагаме, човек трябва да има повод от събиране, банкет, от сватба, кръщене - такива мероприятия бяха забранени и хората нямаха нужда от продуктите", каза собственикът на шивашки цех за чанти Крум Бицов.

Преди три години в този шивашки цех са се произвеждали по 10 000 чанти на месец, а сега едва 2000.

"Имам цех, имам машини, имам материал, имам и няколко човека, на които мога да разчитам и прецених, че трябва да продължа да работя и да произвеждам чанти, да предлагам на по-ниска цена. Съответно продадох част от машините, за да мога да освободя средства и по този начин оцелях", каза Крум Бицов.

Собственикът на шивашкия цех признава, че не може да се конкурира с вноса на чанти от Китай и Турция.

Вижте още във видеото.

Репортер: Елена Чимева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 36 000 ученици пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура
Над 36 000 ученици пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура
Какви са очакванията на учениците преди втората задължителна матура?
Какви са очакванията на учениците преди втората задължителна матура?