НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: При дълго боледуване e възможна мутация на COVID вируса в организма

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 21.05.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Здраве
Слушай новината

Когато човек боледува дълго време, болничният престой е много дълъг, на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма. Това заяви в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера стана ясно, че нова разновидност на COVID-19 е изолирана при мъж на около 80 години от София, който се е заразил в края на април и е починал след тежко протичане на болестта.

Проф. Катраджиев категорично заяви, че при този случай имаме британски вариант, който е от 100% циркулиращите вируси в България: "При този британски вариант при един възрастен човек сме доказали една от мутациите, характерна за бразилския".

По думите му такива случаи 5 пъти са срещани в САЩ и 5 пъти в Европа.

Нова мутация на COVID-19 в България

"Лекарите знаят, че при пациенти, лекувани дълго, особено с донорска плазма на преболедували, които са лекувани с антивирусни средства, но състоянието им не се подобрява, от такива хора трябва да се взимат материали за изследване с PCR, които да бъдат изпращани в Националния център за секвениране, защото е много вероятно при такива пациенти да настъпи някаква мутация, която да бъде хваната рано и да не бъде допуснато нейното разпространение", каза Кантарджиев.

"Това разпространение можем да спрем по няколко начина. Когато човек е ваксиниран, но въпреки това заболее, PCR материалът трябва да бъде изпратен в Националния център, за да се секвенира, защото може да се касае за някаква мутация на вируса, която заобикаля или по-малко се въздейства от протективните тела на ваксините", обясни проф. Кантарджиев.

Според него всеки, който има 2 ваксини и 15 дни след втората заболее, задължително лекарите трябва да знаят, че този случай трябва да се изследва с PCR и да бъде изпратен за секвениране.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Веселинов: Не търсим реванши в политиката, а реализиране на патриотичната идея
Искрен Веселинов: Не търсим реванши в политиката, а реализиране на патриотичната идея
Над 36 000 ученици пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура
Над 36 000 ученици пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура