НОВИНИ

НАП публикува списък на големите длъжници. Вижте кои са те

Николай Минков
от Николай Минков
17:26, 21.05.2021
8113
Чете се за: 05:15 мин.
Бизнес
Слушай новината

10 млрд. лева е изгубила държавата за последните 3 години заради погасени по давност и отписани задължения към НАП. Това заяви служебният финансови министър Асен Василев, който представи мерки за повишаване на събираемостта от приходните агенции. Други близо 19 млрд. все още не са събрани. Той изчисли, че на годишна база хазната е ощетена с между 2 до 3 млрд.

НАП публикува черен списък на големите длъжници към фиска. Вижте кои са те ТУК

"Общо сумите, които се дължат и които НАП трябва да събере са 9,9 млрд. лева. Най-големият длъжник дължи 160 млн. лева, имаме доста длъжници, които дължат над 50 млн. лева. Както знаете част от тези дългове са трудносъбираеми, но други са на работещи предприятия и те трябва да се съберат", каза министър Асен Василев.

Асен Василев: НАП трябва да събере 9,9 млрд. лв. от длъжници

Започват проверки на дружества, ползвали обществен финансов ресурс. Ще се извършва и публичен контрол върху получателите на обществени поръчки. Въвежда се електронно фактуриране, чрез което фактурите ще влизат в НАП в реално време, а не след 14 дни, както е досега. За да се пресече източването на ДДС се предвижда контрол върху фирмите още при самата им регистрация.



Новият шеф на НАП заяви, че се прави пълна проверка на Дирекцията за финансов контрол заради съмнения за масови партийни назначения без изискване за специализирано образование.

"Точно в тази връзка сега се извършва пълен анализ на дейността на тази дирекция, за да се прецизират всички назначения и да се изчисти всякакви недоразумения от този характер", каза Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП.

Освободената шефка на НАП Галя Димитрова отхвърли всички обвинения с аргумента, че по нейно време има ръст на събираемостта и изпълнението на настоящия бюджет го показва. Тя определи като несправедливи твърденията, че Агенцията е проспала 10 млрд., погасени по давност, тъй като те е трябвало да да бъдат платени преди 2006 - 2009 година, а не след 2017 г.

"Тези задължения, след като изтече срокът за доброволното им плащане, трябваше да се предават за принудително събиране в Агенцията за държавни вземания. Това са задължения на фирми, които участват в организирани схеми на данъчни измами. Фирми, които нямат абсолютно никакви активи, и които са с управители лица с нисък социален статус, или са задължения, които са прехвърлени на такива фирми с идеята те да не могат да бъдат събрани", каза Димитрова.

Бившият шеф на НАП отхвърли обвиненията за системно несъбиране на данъчни постъпления

За пробойни и в митниците, докладва новият шеф на агенцията Павел Тонев. Той съобщи, че само за първите 4 месеца на годината не са събрани над 67 милиона и половина от акцизи.

"По отношение на горивата - минус 18,4 млн. Алкохол, алкохолни напитки и бира - минус 2,2 млн. лева, тютюневи изделия - минус 52,2 млн. лева", каза Павел Тонев, директор на агенция "Митници".

Всички служители на митниците ежегодно ще минават проверка, при която ще се сравняват техните доходи с имотно състояние и влоговете им, заяви финансовият министър.

"Те ще подписват декларации, с която се отказват от банковата тайна в български и чужди банкови институции и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни регистри и търговски регистри за наличието на техни фирми, имоти или сметки в чужбина", каза Василев.

В митниците се връща премахнатото през 2019-та година звено, отговарящо за контрола върху вносните стоки и проверките на рискови фирми.

НАП публикува на сайта си информация от обществен интерес, свързана със събиране на публични вземания, контролната дейност и получателите на обществен ресурс.

Справка за отписани вземания в периода 2017 - 2020 г.

Справка за отписаните задължения с индивидуален размер над 50 милиона лева

Списък на длъжниците - юридически лица, с неуредени към 31.03.2021 г. данъчни и осигурителни задължения в общ размер над 5000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правят площадки за аварийно спиране на Околовръстното в Пловдив, мантинелите остават
Правят площадки за аварийно спиране на Околовръстното в Пловдив, мантинелите остават
Часове след примирието: Сблъсъци край джамията "Ал Акса" в Йерусалим
Часове след примирието: Сблъсъци край джамията "Ал Акса" в Йерусалим