НОВИНИ

Голяма лява коалиция: БСП подписва споразумения с АБВ, "Нормална България" и "Движение 21" (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 21.05.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Голяма лява коалиция за изборите ще има. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Вече е подписано коалиционното споразумение с АБВ и с "Нормална България" на Георги Кадиев, предстои такова да бъде подписано и с "Движение 21" на Татяна Дончева.

Голямата лява коалиция ще се яви на предстоящите избори с досегашното име "БСП за България". В листите ще бъдат включени хора от новите коалиционни партньори. Лидерите на АБВ Георги Първанов и Румен Петков няма да са в листите, по тяхно желание. Нинова обяви, че се водят разговори и с други политически формации, но не обяви имената им, докато не се стигне до конкретно споразумение. От БСП не са търсили партньорство с Мая Манолова и Жан Виденов.

Разговори за голяма лява коалиция, инициирани от Корнелия Нинова, се водят от няколко седмици. От утре БСП започва да подписва коалиционни споразумения с лидерите на АБВ Георги Първанов и Румен Петков, на "Нормална България" - Георги Кадиев и на "Движение 21" - Татяна Дончева. Всички те обединяват сили, защото вярват, че България има нужда от ляво-центристка политика и управление.

"Голяма лява коалиция ще има. Тя не е лесна, но е необходима за България, особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението 10 години на ГЕРБ", каза Нинова.

"От години постоянно декларираме готовност и необходимост за такава коалиция. И съм щастлив, че съм част от тези разговори, инициирани", коментира Румен Петков.

Нинова обяви, че разговори се водят и с други формации, но техните имена ще бъдат обявени, ако се стигне до конкретни резултати. Новата коалиция ще се регистрира в ЦИК с името "БСП за България".

"Сегашният формат на "БСП за България" се запазва, т.е. досегашните ни партньори остават такива. Към формата "БСП за България" ще сключваме споразумения за присъединяване и подкрепа, и за правене на общи политики", уточни Нинова.

Нинова уточни, че не са търсили сътрудничество с формацията на Жан Виденов. Обясни, че преди изборите са опитали да разговарят с Мая Манолова, но тя не отговорила на подадената ръка. А от "Изправи се! Мутри вън!" определят БСП като партия на статукво.

"Така че позицията на "Изправи се! Мутри вън!" е ясна и тя е само отпреди месец, тъй че не предвиждаме с тях да водим разговори за обединение", каза още Корнелия Нинова.

Новите коалиционни партньори ще предложат свои хора в листите, сред тях няма да са Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин по тяхно желание.

"Добре разбираме, че хората искат промяна радикална и аз за себе си не мога да бъда носител на такава промяна. А и всеки, който се занимава с политика, трябва да има мярка. Това чувство за мярка липсва на много наши сънародници", коментира Румен Петков.

Новата коалиция ще участва в извънредните избори за Народно събрание, възможно е тя да бъде продължена и за следващите вотове. Нинова определи като интрига информацията, че лявата коалиция може да издигне Георги Първанов за нов президентски мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Панорама": Премиерът Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици
В "Панорама": Премиерът Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици
Вики Томова победи №69 в света и се класира на 1/4-финал в Белград
Вики Томова победи №69 в света и се класира на 1/4-финал в Белград