НОВИНИ

Румен Петков: Пътят на АБВ заедно с БСП е много голяма крачка

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 21.05.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Мисля, че тръгваме заедно с БСП и това е много голяма крачка в лявото и лявоцентристкото пространство, която заслужава да бъде оценена по достойнство със съзнанието, че е забавена.

Това заяви в "Още от деня" председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му една от основите на събирането на тези формации е, че нямат притеснения от това, което са правили, и че нямат съмнение, че трябва радикално да се промени атмосферата. "Всеки от нас има отговорност за днешната ситуация", обясни той.

"Считам, че стъпката днес, инициирана от г-жа Корнелия Нинова, трябва да продължи и да покаже на обществото, че има алтернатива, и тази алтернатива може да бъде подчинена на гражданския интерес", допълни Петков и отбеляза, че преговорите се водят основно от БСП и би било неприлично, от който и да е от останалите участници да коментира.

Петков сподели, че няма впечатления АБВ да има различия с БСП по важните за България теми.

"Много е важно да се осъзнае, че, вторачени в миналото, нямаме бъдеще", така той коментира факта, че през годините е имало нелицеприятни изказвания от лидери на различните формации един към друг.

Според Румен Петков е логично БСП да търси съюзници.

"Ако се вложи цялата енергия и тя бъде подчинена на обществения интерес, ще бъдем чути и разбрани", каза той.

Лидерът на АБВ коментира и скандала с твърденията за подслушването на 31 политици, като каза, че в България специалните разузнавателни средства почти през целия период от 1992-93 г. досега са използвани за преструктуриране на служби, като мотив с аргумента да се ограничи възможността за политическо влияние.

"Който ползва такива средства, трябва да отиде на бунището на историята, но министър Бойко Рашков е длъжен да покаже аргументите за своите твърдения, те да бъдат видяни от обществото. Ако има подслушване на повече от 30 политици, това е удар върху националната сигурност, а не пробив по националната сигурност. То показва, че ние нямаме инстинкт за съхраняване на демокрацията. Нашите институции не са така устроени, че да могат да гарантират демокрацията, напротив - те се използват с репресивни мерки", каза още лидерът на АБВ.

Петков отбеляза, че в момента президентът Румен Радев излъчва сила и държавност, той излъчва и безалтернативност.

Председателят на АБВ определи служебния кабинет като решителен.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки заради антигенни тестове на "Кулата"
Опашки заради антигенни тестове на "Кулата"
Премиерът Стефан Янев се срещна с пълния състав на ЦИК
Премиерът Стефан Янев се срещна с пълния състав на ЦИК