Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Петков: Пътят на АБВ заедно с БСП е много голяма крачка

от БНТ
19:25, 21.05.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Мисля, че тръгваме заедно с БСП и това е много голяма крачка в лявото и лявоцентристкото пространство, която заслужава да бъде оценена по достойнство със съзнанието, че е забавена.

Това заяви в "Още от деня" председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му една от основите на събирането на тези формации е, че нямат притеснения от това, което са правили, и че нямат съмнение, че трябва радикално да се промени атмосферата. "Всеки от нас има отговорност за днешната ситуация", обясни той.

"Считам, че стъпката днес, инициирана от г-жа Корнелия Нинова, трябва да продължи и да покаже на обществото, че има алтернатива, и тази алтернатива може да бъде подчинена на гражданския интерес", допълни Петков и отбеляза, че преговорите се водят основно от БСП и би било неприлично, от който и да е от останалите участници да коментира.

Петков сподели, че няма впечатления АБВ да има различия с БСП по важните за България теми.

"Много е важно да се осъзнае, че, вторачени в миналото, нямаме бъдеще", така той коментира факта, че през годините е имало нелицеприятни изказвания от лидери на различните формации един към друг.

Според Румен Петков е логично БСП да търси съюзници.

"Ако се вложи цялата енергия и тя бъде подчинена на обществения интерес, ще бъдем чути и разбрани", каза той.

Лидерът на АБВ коментира и скандала с твърденията за подслушването на 31 политици, като каза, че в България специалните разузнавателни средства почти през целия период от 1992-93 г. досега са използвани за преструктуриране на служби, като мотив с аргумента да се ограничи възможността за политическо влияние.

"Който ползва такива средства, трябва да отиде на бунището на историята, но министър Бойко Рашков е длъжен да покаже аргументите за своите твърдения, те да бъдат видяни от обществото. Ако има подслушване на повече от 30 политици, това е удар върху националната сигурност, а не пробив по националната сигурност. То показва, че ние нямаме инстинкт за съхраняване на демокрацията. Нашите институции не са така устроени, че да могат да гарантират демокрацията, напротив - те се използват с репресивни мерки", каза още лидерът на АБВ.

Петков отбеляза, че в момента президентът Румен Радев излъчва сила и държавност, той излъчва и безалтернативност.

Председателят на АБВ определи служебния кабинет като решителен.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опашки заради антигенни тестове на "Кулата"
Опашки заради антигенни тестове на "Кулата"
Премиерът Стефан Янев се срещна с пълния състав на ЦИК
Премиерът Стефан Янев се срещна с пълния състав на ЦИК