НОВИНИ

Затварят европейското въздушно пространство за авиокомпании и самолети от Беларус

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:42, 25.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС решиха да затворят въздушното пространство на общността и летищата си за авиокомпании от Беларус.

Те поискаха и разследване от страна на Международната асоциация за гражданско въздухоплаване заради принудителното приземяване на полета на "Райънеър" в неделя, с цел задържане на журналиста Роман Протасевич и неговата спътничка София Сапега.

Европейските лидери се разбраха и за нови санкции срещу Беларус. Те няма да са само персонални към държавата, но и икономически, което значи, че ще бъдат засегнати и тези, които финансират режима на Лукашенко, както се изрази председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

Българският представител на срещата - президентът Румен Радев разговаря с Фон дер Лайен и с португалския премиер Коща. Тримата лидери са обсъдили интеграцията на Западните Балкани и проблемите между България и Северна Македония, които засега остава пречка за започване на преговорите за присъединяване на Скопие.

Радев в Брюксел: Европейската интеграция изисква резултати в отношенията на Балканите

Срещата в Брюксел продължава и днес, като основен акцент ще бъде темата за въвеждането на т.нар. "зелен сертификат", който се очаква да влезе в сила на 1 юли и да улесни пътуванията на европейските граждани.

Радев: Цифровият сертификат за COVID-19 не трябва да създава нови бариери

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Хаджигенов: Правенето на коалиция е пазарлък
Николай Хаджигенов: Правенето на коалиция е пазарлък
Калфин за отклонения в Минск самолет: Абсурден сюжет, държавен тероризъм
Калфин за отклонения в Минск самолет: Абсурден сюжет, държавен тероризъм