НОВИНИ

Момичета създадоха вендинг машина за санитарни принадлежности в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 25.05.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Момичета от Благоевград създадоха компания за вендинг машини за санитарни принадлежности. Основната цел на шестте девойки е да бъде улеснен достъпът на младежите до продукти, свързани с интимната хигиена, както и предпазни средства.

Оригиналното хрумването дошло по време на обучението на момичетата по бизнес и икономика, докато наблюдавали примери от различни страни по света.

Година след завършването си, те успяват да реализират идеята, кандидатствайки по програма за финансиране.

Освен с финансовите средства, с които програмата спонсорира нашите идеи, ни предоставя ментори от българските и международните среди, казва Албина Томова.

Обвързват идеята си и със социална кауза.

В България до известна степен все още има някаква стигма около сексуалното здраве и много хора се срамуват да си закупят въпросните продукти директно от човек зад касата и момента, в който има един алтернативен, малко по-свободен достъп до тези продукти, може би хората ще са по-склонни да си ги купуват и да ги използват, допълва Албина.

Първата машина за санитарни принадлежности вече е поставена в близост до един от кампусите на Американския университет и към нея има голям интерес. Работи се и върху възможността подобни машини да се поставят на различни места в цялата страна.

Един от най-главните ни планове да сложим малки вендинг машини в училищата, за да могат момичетата да имат свободен достъп до санитарни продукти при необходимост по време на пубертета. Тогава е период, в който много момичета са объркани и не знаят от къде могат да си намерят правилните санитарни продукти и как да ги използват, обяснява София Широканска.

Интерес към автоматите за санитари принадлежности вече са проявили и двама инвеститори, които ще помогнат за разрастването на иновативния бизнес.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко три жертви след стрелба в Охайо
Най-малко три жертви след стрелба в Охайо
Военен преврат в Мали, арестувани са президентът и премиерът
Военен преврат в Мали, арестувани са президентът и премиерът