Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Доц. Околийски, СЗО: В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 25.05.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията, а е въпрос на време появата на нов патоген и сериозен вирус. Тази позиция изрази в "Денят започва" по БНТ доц. Михаил Околийски, представителят на Световната здравна организация за България.

Според него трябва да се инвестира дългосрочно в общественото здраве.

В този План за развитие и устойчивост, с който имахме шанс да инвестираме средства за една бъдеща подготвеност за следващия патоген, за следващия сериозен вирус, защото е въпрос на време той да се появи, тези близо милиард, почти 700 милиона няма да се използват за това. В частта на този план за здравеопазване няма нищо за справяне с пандемията, има някакви други дейности, които не са свързани с общественото здраве. Разбрахме, че част от тях ще бъдат ревизирани от служебното правителство, но е нужно наистина да се обърне внимание на общественото здраве.

На въпрос защо се случва това повече от 75% от наличните ваксини по света да са в ръцете на 10 страни доц. Околийски заяви, че това е заради алчността на богатите страни, които имат достъп до финансови средства и не се вслушват в призивите на Световната здравна организация, а закупуват ваксини за тях самите.

По думите му е нужна повече солидарност, защото това, че някои държави нямат никакъв или имат само ограничен достъп до ваксини, касае всички ни.

Мандатът ни към този момент не предполага възможността за действия без разрешение на съответното правителство. Трябва да има много по-ефективен механизъм експертите на СЗО да могат да дават съвети. Трябва да се намери най-добрият механизъм за партниране, за да може отговорът при подобни пандемии да е много по-бърз и ефективен, обясни доц. Околийски.

Процентът на ваксинирани в световен мащаб все още е около 10 на сто, нужно е да е много повече, за да вървим с по-бързи стъпки към овладяване на пандемията, смята експертът.

Сега разработените ваксини предпазват и от новите щамове, така че са ефективни. При тестваните групи година по-рано, все още има много добро ниво на защита, обясни доц. Околийски.

Служебният министър на България се опитва чрез изследване на да установи каква е реалната защита сред медицинския персонал, което е много добре, категоричен е Околийски.

След това изследване може да се акцентира върху приетия план за действие, който включваше най-уязвимите групи, така че трябва да се стъпи на здрави данни, допълни той.

Във всяка една страна спецификите са свързани и с народопсихологията, и със знанията на хората, така се разгръща стъпка по стъпка една ваксинационна кампания, допълни Околийски.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще остане ли болницата в Перник без детско отделение?
Ще остане ли болницата в Перник без детско отделение?
Над 200 души са ранените след тежката влакова катастрофа в Малайзия
Над 200 души са ранените след тежката влакова катастрофа в Малайзия