НОВИНИ

Николай Хаджигенов: Правенето на коалиция е пазарлък

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 25.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Правенето на коалиция е пазарлък, това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън". Той коментира повторното участие на лидера на "България 21" Татяна Дончева в политическата формация на изборите на 11 юли.

Уточни, че това, което е поискала Дончева, ѝ е било отказано, но въпреки това тя остава в коалицията.

"Правенето на коалиция е вид пазарлък. За съжаление, понякога излиза от рамките на нормалното или поне от моето разбиране за нормалност, но това е мой проблем", заяви Николай Хаджигенов.

Манолова: "Изправи се! Мутри, вън!" ще се яви на 11 юли в същия формат като на предходните избори

Според него промяна в коалицията "Изправи се! Мутри вън" няма.

"Това, което е поискала в БСП и беше озвучено от г-жа Нинова, беше поискано и при нас. Тя беше в коалицията и предишния път. Това, което направихме сега, е, че репликирахме коалицията. Отново. Без никаква промяна, положителна, в никаква посока. Това, което беше, това е и сега - нищо повече. И да - не пречи. Търгашите и не само в политиката, искат всичко. Наша работа е да не им дадем", коментира Хаджигенов.

Татяна Дончева остава в коалицията "Изправи се! Мутри вън!"

Премахването на политическите противници, спирането на кражбите в различни отрасли е очевидна цел, коментира още Хаджигенов.

"Да обясниш на някакви хора, че има по-важни неща от тяхното лично щение, от тяхното лично его или от техните лични мечти, е сложен процес. Това се видя между другото и в 45-ото Народно събрание. За да се случи нещо смислено и градивно в името на народа и в ползата на народа трябва да се направи нещо друго - да загърбиш дребните си лични интереси или по-едрите си политически интереси. Това е причината и за провала на 45-ото НС - не можаха да ги загърбят", заяви той.

По темата за подслушванията Хаджигенов заяви, че от прокуратурата не очаква нищо смислено и очаква да върши това, което е вършила досега - "да крие управляващите и да крие собствените си далавери". Според него служебният вътрешен министър е дал сериозна заявка това да спре.

"Този тип подслушвания са престъпления. Същевременно на тях им е предадена формална законност. Това е огромен проблем у нас, огромна част от СРС-ата работят по този начин. Сигурно е, че има разрешение за подслушванията", допълни съпредседателят на коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

Бойко Рашков потвърди информацията за подслушване на политици

По думите му в страната се крадат милиарди и това е налице в различни отрасли, сред които енергетиката, земеделието и спорта. Заради пандемията от коронавирус положението се е влошило.

"Ще ви дам пример как се краде в спорта - с едни и същи документи се участва във всички възможни програми плюс се отчита директното финансиране на спортната федерация и това е за всеки един спорт без изключение", коментира Хаджигенов.

Като приоритет в политическите си цели Хаджигенов постави на първо място спирането на кражбите. Друг приоритет е връщането на инвеститорите, което ще стане като се осигури правосъдие и справедливост, което е сред основните цели на коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

По думите му съдът е сравнително добре работеща институция и има нужда от "фини настройки" в законодателството по определени теми. Прокуратурата обаче има нужда от огромна реформа, която не е извършвана от създаването ѝ.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън подкрепя инициативата на ЕС за мерки срещу Беларус
Байдън подкрепя инициативата на ЕС за мерки срещу Беларус
Затварят европейското въздушно пространство за авиокомпании и самолети от Беларус
Затварят европейското въздушно пространство за авиокомпании и самолети от Беларус