НОВИНИ

Верижна катастрофа на Околовръстното шосе в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 25.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Поредна катастрофа на Околовръстното шосе на Пловдив. Няма пострадали, но четири превозни средства имат сериозни щети. Инцидентът в тази отсечка отново постави на дневен ред въпроса доколко безопасно е новоремонтираното трасе.

Секунди преди катастрофата автовоз се е включвал в движението от тази отсечка, а останалите водачи са го изчаквали с включени аварийни светлини. Шофьор на камион обаче видял в последния момент, че движението е спряно. Ударил се в бус, който полетял към колите.

Шофьорът на камиона твърди, че се е движел със съобразена скорост и, че ако на мястото е нямало мантинели, можел да избегне удара. За незабавното махане на предпазните мантинели се обявиха и бизнес сдруженията в града.

Катастрофата е станала на новоремонтирания участък на Околовръсния път, където на Великден трима души загубиха живота си след челен удар. След верижния сблъсък днес щетите са само материални.

"Карах си по пътя, видях че спират всичките, набих спирачките, сега ако ги нямаше тия мантинели нямаше да стане тоя инцидент, щях да съм само аз нали, щото вместо да ударя колата щях да отида в дясно в канавката", каза шофьорът на камиона Димитър.

Камионът се ударил странично в бус с работници. В другата кола е пътувало семейство с малко дете.

"С буса бях, сега колегата зад мен, видял ли ме, не е ли ме видял, ако има възможност да избегне в дясно, ще го направи, няма възможност и право в мене", каза шофьорът на буда Йордан.

"Ако иска човек да избяга от куче дори, няма къде реално да избяга, т.е. или ще отиде в насрещното или ще се блъсне в мантинелата. Така че мантинелите в момента освен да пречат друго не правят. Колата е доста смачкана, но пък късметът е, че детето е добре", каза шофьорът на автомобила Петър Недялков.

Въпреки че пътят е новоремонтиран, двете платна са еднолентови. И катастрофата тази сутрин блокира движението в натоварената отсечка.

"От половин час стоим и не можем да отидем на работното си място", каза шофьор в задръстването.

Околовръстният път беше проверяван няколко пъти от пътни експерти и институции. А днес работещите в индустриалната зона обявиха, че ще протестират, ако мантинелите не бъдат премахнати.

"Не считаме, че целият път трябва да бъде ограничен с тези пътни системи. Очакваме да има решение на този въпрос", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Засега от АПИ обмислят на места мантинелата да бъде премахната и да бъдат изградени аварийни джобове за автомобили, на които се налага спиране на пътя. Тече и процедура за проектиране на удвояването на цялото шосе.

репортер: Нели Ангелова
Снимки: Росен Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с две загуби на UTS
Григор Димитров с две загуби на UTS
Йосиф Миладинов: Радвам се, че успях да направя нещо хубаво за България
Йосиф Миладинов: Радвам се, че успях да направя нещо хубаво за България