НОВИНИ

Връчиха наградата "Криле" на абитуриентите от езиковата гимназия във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 25.05.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Във видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" имат своя училищна награда, с която удостояват най-изявения от випускниците. Статуетката "Криле" се връчва от седем години. Дело е на видинския скулптор Светлин Николаев. Крилете са разтворената книга на познанията, с която политат мечтите. Накъде? Отговора потърсихме от самите ученици.

Статуетка „Криле" изпраща най-добрите випускници в езиковата гимназия във Видин. Наградата е на училищното настоятелство.

"Това е идеята. Книгата, знанията, които се получават тук в училище, се превръщат в криле за живота, защото оттук нататък децата, тръгвайки, те наистина носят едно съкровище. И в зависимост от това какви усилия са положили, те действително утре ще бъдат пълноценни в своя живот. Ще е бъдат добри, ще бъдат здрави. Ще търсят и ще постигат и ще отидат там, където е сърцето им и там, където ще има условия за развитие на таланта им. Но те не забравят Видин и България", разкри Лидия Каменова, председател на училищното настоятелство в ГПЧЕ „Йордан Радичков".

С "Криле" към нови предизвикателства в живота тази година се отправя поредният и носител.

"Тази прекрасна статуетка на видинския скулптор Светлин Николаев. Този училищен "Оскар", нека така да го нарека, тази година отива при Мария Владиславова Вълчева от 12 В клас", обяви Лидия Каменова.

За Мария петте години в гимназията с преподаване на чужди езици оставят ярък спомен.

"Смятам да се реализирам в областта на езиците. Смятам да кандидатствам в Софийския университет английска филология или немска филология... Успях да взема два сертификата - един по английски език на
Кеймбридж и един по немски на Гьоте. Тези сертификати ще ми помогнат за кандидатстване и да развия потенциала си в бъдеще", сподели Мария Вълчева.

Надява се да се върне в същото училище, за да преподава.

"Като учител по английски език или по немски език. Вече ще видим в последствие. Това ми е мечта от детството и смятам да се осъществи. Обичам страшно много децата и се надявам, че със знанията, получени от моето училище, и това, което ще получа в университета, мога да подготвя много ученици. Не знам. Така смятам поне аз", каза Мария Вълчева.

За учениците, които продължават в училището, настоящите и предишни випускници остават пример.

"Няма някой, с който да не се гордеем, не само ние, а и цялата гимназия, защото наистина ни показват как точно да вървим напред... Като добавим малко енергия, своя, всичко се получава прекрасно", посочи Александра Петкович.

"Това, на което те ме научиха, е техният дух, защото те, въпреки че завършват, продължават да ходят по стаите да видят учителите. Те имат този дух, чувстват се като общество и наистина мисля, че това също е много важно", сподели Ивелина Андреева.

В мислите си чертаят бъдещето.

"Моите мечти са да помагам и да създавам", разкри Михаела Михайлова.

"Моите мечти засега са да правя хората около мен щастливи, доколкото е възможно и наистина да помагам с каквото мога и да вървя напред", каза Александра Петкович.

С крилете на гимназия "Йордан Радичков", за да сбъднат мечтите си „политат" випускниците. Ще ги следват сегашните и бъдещите ученици.

Репортаж на Анжела Каменова, БНР-Радио Видин, Станислав Калинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор не излезе за мача си от демонстративния турнир
Григор не излезе за мача си от демонстративния турнир
Защо поставиха под карантина цял автобус с българи, прибиращи се от Гърция?
Защо поставиха под карантина цял автобус с българи, прибиращи се от Гърция?