НОВИНИ

ЦИК: Може да гласуваме в мястото на почивка с регистрация на временен адрес

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 25.05.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Възможността да се гласува, ако си на почивка, е само, когато е регистриран на настоящ адрес и в този смисъл изпратихме запитване до регионалния министър", каза в "Още от деня" заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, като уточни, че не говорим за възможността при пътуване.

Тя посочи, че получават и много писма, в които българските граждани питат как могат да гласуват, когато са на почивка в България. Тези, които са на почивка в чужбина, могат да гласуват в секция, която е разкрита там и няма нужда от подаване на заявление или от вписване в списъка.

"В последния момент в чужбина може да гласува всеки български гражданин", подчерта Росица Матева.

И поясни за българите, които почиват в страната: "В страната има възможност по Закона за гражданската регистрация да се регистрират временните настоящи адреси, като изискването е на всеки 30 дни, ако пребивава повече от 30 дни на едно място, тогава да заяви промяна в настоящ адрес. Но има такава възможност за регистрация на настоящ адрес в хотели, мотели и други почивни места".

В тази връзка са изпратили запитването, тъй като 14 дни преди изборния ден гражданите могат да заявяват гласуване по настоящ адрес.

"Все още има достатъчно време тези избиратели, които са запазили почивка, съвпадаща с деня на изборите, да заявят регистрация на временен настоящ адрес в мястото, в което ще почиват - в хотела или в почивната станция. Но има процедури, които да се спазят и е хубаво регионалният министър да каже какви документи трябва да се представят евентуално от хотелите, от почивните домове", заяви заместник-председателят на ЦИК.

Централната избирателна комисия има нужда от повече техническа помощ за изработване на документацията за възлагане на обществени поръчки и са поставили въпроси, свързани със сигурността. Получили са писмо днес от ДАНС, че ще съдействат.

ЦИК има нужда от помощ за изработване на софтуера за гласуване на частичните местни избори на 27 юни, които трябва да бъдат произведени с машини, като най-много секции за гласуване ще има в община Благоевград, където ще има избори за кмет на Благоевград и още 7 кметства. Росица Матева подчерта, че търсят помощ от всички държавни органи за съдействие с експертиза.

"Проблемът във Велико Търново не е проблем с машините и това е установено. Това е проблем на погрешно подадена листа, която е въведена в машините", поясни заместник-председателят на ЦИК и подчерта, че сега ще предвидят всички възможни варианти на проверки, за да не се случи това.

Росица Матева подчерта, че за всяка секция в страната, в която е предвидено машинно гласуване, ще има отпечатани 100% брой хартиени бюлетини, съответстващи на броя избиратели от тази секция. И ако има някакви непредвидени обстоятелства, при които се налага спиране на машинното гласуване, ще се продължи с хартиени бюлетини.

В ЦИК не е обсъждан въпрос граждани, които не плащат данъци в България, да не могат да гласуват, заяви Матева.

"Актуализацията на избирателните списъци е един дълъг процес, който не следва да се случва в навечерието на избори, това трябва да се случи с нарочно законодателно решение", каза тя.

Какво още обясни заместник-председателят на ЦИК вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Ангелов: Няма такова нещо - не плащаш данъци в България, нямаш право да гласуваш
Юлиан Ангелов: Няма такова нещо - не плащаш данъци в България, нямаш право да гласуваш
Родители, недоволни заради липсата на места в детските градини, блокираха улицата пред Столичната община
Родители, недоволни заради липсата на места в детските градини, блокираха улицата пред Столичната община