НОВИНИ

Евролидерите обсъдиха "зелената сделка" и одобриха Ковид сертификатите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:55, 25.05.2021
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

Темата за Беларус непредвидено пренареди дневния ред на лидерите от Европейския съюз на срещата им в Брюксел. След принудителното приземяване на пътнически самолет, за да бъде арестуван журналист, Брюксел наложи нови санкции на Минск, затвори въздушното си пространство и летища за беларуски самолети и поиска европейски авиокомпании да не летят над Беларус.

Днес лидерите се върнаха към предварително планираните теми - като създаване на цифровия Ковид сертификат и климатичните промени.
Президентът Радев съобщи, че България трябва да промени Плана си за възстановяване и устойчивост по препоръка от Брюксел.

През юни се очаква да завърши техническата подготовка на дигиталните
сертификати, за да могат те да заработят на първи юли.

Друга положителна новина за България: председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че страната ни е получила финансова помощ по инструмента SURE, който подпомага страните да финансират програмите за временна безработица. България е получила 511 млн. евро.

"Много сме щастливи, че има политическо решение за европейския ковид сертификат. Той е крайъгълен камък за свободното движение. Европейските граждани ще могат да използват документ, който взаимно се признава от държавите, където и да пътуват в ЕС", посочи Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Евролидерите потвърдиха и целите, свързани с намаляването на вредните
емисии. Президентът Румен Радев коментира, че идеята за климатично
неутрална икономика е красива, но крие рискове, особено за бедни държави
като България. Според него в момента служебното правителство работи
върху промени в плана за възстановяване, за да бъдат включени в него и
проекти, които да намалят негативните ефекти за страната.

"Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни. Ще има и голям социален ефект върху най-уязвимите социални групи, така че ние сме длъжни да защитим доколко може при тая ситуация нашият интерес", заяви Румен Радев - президент на България.

Президентът каза, че в момента всички погледи са насочени към София в
очакване България и Република Северна Македония да разрешат спора си,
за да могат Скопие и Тирана да започнат преговори за членство в Европейския съюз.

"Аз от известно време получавам всеки ден покани за разговори с
европейски лидери, с еврокомисари, с лидери на ЕС. Темата е много чувствителна, очакванията са големи, няма да крия. Очакванията са съсредоточени върху България. Няма да казвам натиск, ще използвам тази дипломатична фраза. Но очаква се на Съвета във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Република Северна Македония”, сподели Румен Радев.

Радев коментира, че ЕС трябва да търси нови инструменти за диалог и
баланс в отношенията с Русия.

Европейските лидери приеха по-строги санкции срещу Беларус. Ето какво каза българският президент по темата:

"Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отношение на принудителното кацане на самолета, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на хората. Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо", заяви Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Минеков представи екипа си
Министър Минеков представи екипа си
Режимът на Минск срещу опозицията: Признания, направени под натиск
Режимът на Минск срещу опозицията: Признания, направени под натиск