НОВИНИ

Димитър Ставрев: Полетите през нощно време са едни от най-трудните в авиацията

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 10.06.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Затова какво може да се е случило по време на полета на МиГ-29 все още е трудно да се каже. Повече информация ще има, след като бъде извадена черната кутия на изтребителя. На борда му е имало и ракета, която помага за отчитането на резултати от стрелба и в нея също би трябвало да има информация за този трагичен полет. Това коментира журналистът от сп. "Криле" Димитър Ставрев в "Денят започва".

Той предполага, че самолетът е летял на височина от около 5 км и в стремежа си да догони целта си се е спуснал на по-малка височина.

"Липсват всякакви ориентири, по които да се извършва самолетоводене. Разчита се само на познанието на ударите и особено при нощни полети това е много трудно. Човек трябва да преодолее инстинктите си и да се довери изцяло на показанията на уредите затова. Полетите през нощно време са смятани за едни от най-трудните в авиацията", заяви Димитър Ставрев.

В момента страната ни разполага с около 5-6 летящи МиГ-29. Ставрев коментира, че в страните на НАТО часовете за обучение са около 100.

"Направете си сметка какви компромиси се правят и какви подготовки се пропускат и не се извършва достатъчно", каза Ставрев.

Вижте повече във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ дарява 500 млн. дози от ваксината на Пфайзер на над 100 държави
САЩ дарява 500 млн. дози от ваксината на Пфайзер на над 100 държави
Създадоха огромна скулптура от отпадъци на лидерите от Г-7
Създадоха огромна скулптура от отпадъци на лидерите от Г-7