НОВИНИ

Жестовите преводачи в БНТ с разказ за отличието си "Мъж на годината"

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 10.06.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Жестовите преводачи на Българската национална телевизия са отличени с наградата "Мъж на годината". В "Денят започва" те разказаха за нелеката битка с COVID-19 и отговорността към превода и жестовия език.

Наградата "Мъж на годината" се връчва ежегодно на хора, които са допринесли в определена кауза. Тази година с нея са отличени жестовите преводачи на БНТ.

Работата им е отговорна и непрекъснато се обогатява.

"Не можеш отведнъж да станеш преводач, както и няма завършен от - до преводач. Преводачът винаги има какво ново да научи, защото както българският език непрекъснато се обогатява, по същия начин е и жестовият", казва Камелия Ангелова, жестов преводач в БНТ.

В своята история телевизията е предлагала жестов превод в тогавашната емисия новини в 16 часа, но пандемията променя всичко.

"Благодарим на Българската национална телевизия, че в годините в 16 часа е имало, но сега е много по-различно. Отговорността е много по-голяма", каза Бонка Саздова, жестови преводач в БНТ.

"Ние се научихме да виждаме положителното при наличие на негативното. Пандемията ни донесе тази смелост, която тук колегите, които наистина тази една година повлияха и на останалите да влезнат в полезрението"има все повече колеги, които искат да допринесат затова информацията да е достъпно както и хората, които нямат връзка със света на глухотата но имат мотивация", споделя Надя Мирчева, жестов преводач.

БНТ със специална награда на "Мъж на година"

Те обсъдиха и предизвикателствата пред хората с увреден слух.

"Преводачите са много на хартия, но всъщност не са чак толкова много и достатъчно, за да покрият нуждите във всяко едно звено, в което има нужда един глух човек да получи информация", допълва още Надя Мирчева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизабет Втора засади роза в памет на принц Филип
Елизабет Втора засади роза в памет на принц Филип
Протестиращи искат оставка на ВСС и главния прокурор
Протестиращи искат оставка на ВСС и главния прокурор