НОВИНИ

Журналистите на БНТ с отличие за отразяване проблемите на българския език

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:20, 10.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ беше наградена от Софийския университет за съзнателно и целенасочено отразяване на проблемите на българския език. Студенти от факултета по Славянски филологии пък са направили много внимателен анализ на речта на журналисти в няколко национални телевизии. След анализа 11 журналисти на БНТ получиха лична награда за опазването на красотата на българския език.

Месеци наред студентите следят дума по дума българския ефир.

"Сваляме едно предаване, записваме речта на журналиста, след това по определени критерии коментираме и анализираме тази реч", обясни езиковедът доц. Владислав Миланов.

Аделина Радева, Спас Кьосев, Бойко Василев, Дабрина Чешмеджиева, Надя Обретенова, Георги Любенов, Поли Златарева, Анна Ангелова, Христина Христова, Мария Андонова и Стефан Щерев от обществената телевизия получиха признание за всекидневната си работа, с която опазват чистотата на езика ни. А БНТ получи награда за цялостен принос за целенасочена политика за в отразяването на актуалните проблеми на българския книжовен език.

"Сигурна съм, че това се дължи на професионализма на моите колеги и на нашия стремеж да пазим красивия си език и да го използваме правилно, да осъзнаваме силата на думите, но и начина, по който ги изричаме", каза Добрина Чешмеджиева.

"Стандарти, които ние не просто трябва да следваме, но и да надграждаме", допълни Анна Ангелова.

"И сега, гледайки в окото на камерата, си давам сметка колко много хора ни гледат. Още повече ще се замислям всяка сутрин, когато говоря на зрителите - как говоря, на кого говоря и как казвам всичко онова, което смятам за важно", коментира Христина Христова.

Тези 11 награди остават като обещание, че БНТ ще пази и думите, и смисъла в тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветово представи изложба с бостански плашила от подръчни материали
Ветово представи изложба с бостански плашила от подръчни материали
Не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за обекти в района на болница "Св. Иван Рилски"
Не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за обекти в района на болница "Св. Иван Рилски"