НОВИНИ

Емил Ефтимов за падналия изтребител: Намерен е биологичен материал

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 10.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден продължава спасителната операция на майор Валентин Терзиев, управлявал изтребителя, който падна в морето в района на Шабла. Самолетът загуби връзка с радарите 45 минути след полунощ на 9 юни, при изпълнение на тренировъчен полет. В акцията по издирването са включени кораби, вертолети и катери, участват и Военноморските и Военновъздушните сили, както и Гранична полиция.

Намерен е биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който даде брифинг във Варна за катастрофиралия изтребител. Надеждите се насочват най-вече към намиране на черната кутия, защото според експерти тя не трябва да стои дълго време под водата, защото това може да окаже пагубно влияние върху данните.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и експерти от флота преговорят с частна фирма за наемането на техника, с която да бъдат извадени вече идентифицираните части от самолета, паднал край Шабла. Предполага се, че те са на 70 метра дълбочина.

Тази сутрин са намерени два метални обекта, които е възможно да са отломки от самолета. Предстои това да бъде потвърдено с допълнителна техника.

Снимка: БГНЕС

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“. Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Василев: Трябва да се идентифицират всички юридически лица в санкционираните фирми по "Магнитски"
Министър Василев: Трябва да се идентифицират всички юридически лица в санкционираните фирми по "Магнитски"
Правителството ще проведе срещи с областните управители за организацията за изборите
Правителството ще проведе срещи с областните управители за организацията за изборите