НОВИНИ

Заради кризата: Руснаци напускат страната, отиват във Финландия

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:09, 04.03.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Русия
Слушай новината

В момента, в който над 1 милион и 200 хиляди украинци бяха принудени да избягат от войната в родината си, някои руснаци също напускат своята. Причината са суровите санкции и слуховете, че границите ще бъдат затворени.

На жп гарата в Хелзинки пътниците слизат от високоскоростния влак Алегро от Санкт Петербург. Сред тях в последните дни има все повече руснаци с все повече багаж. Те са решили да напуснат Русия по един от последните останали маршрути на запад извън от страната.

След като много страни затвориха небето си за руски самолети и така пътуването по въздух за руснаците към ЕС стана невъзможно. Влакът от Санкт Петербург за Хелзинки все още остава и единствената отворена сухопътна жп връзка с към страните от ЕС.

В сила е изискването за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 и то удостоверен с европейски сертификат, който изключва имунизация с руската ваксина "Спутник", която е масово използвана в Русия. Изисква се и пътуващите да са руски или финландски граждани, както и виза. Това силно ограничава възможностите и прави Хелзинки вариант за малцина.

"Решихме да напуснем - споделя семейство от Санкт Петербург пред "Франс 24" - защото не можем да си представим каква ще е ситуацията дори само след седмица."

Част от руснаците, пристигащи в Хелзинки, са имали билети за полети към Европа, които вече няма как да използват.

Старши вицепрезидентът на финландския жп оператор VR Топи Симола казва, че билетите за влаковете, заминаващи от Санкт Петербург през всички следващи дни, са изкупени до последния. Ръстът на желаещите да пътуват е регистриран два дни след началото на инвазията в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха денонощен център за съдействие на украински бежанци във Варна
Откриха денонощен център за съдействие на украински бежанци във Варна
9 години затвор за Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков
9 години затвор за Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков