НОВИНИ

От нашите пратеници: 1 милион бежанци очакват в Полша през границата с Украйна

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:24, 04.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

Безпрецедентен бежански поток - 1 милион и 200 хиляди са украинците, потърсили спасение от войната извън родината си само за седмица. Около 600 000 са влезли в Полша.

Нашите специални пратеници - репортерът Тихомир Игнатов и операторът Михаил Врабчев са на един от най-натоварените гранични пунктове в Полша, където потокът от бежанци не намалява.

И тази вечер пристигат десетки автобуси с бежанци от границата. Да избягаш от войната в Украйна става все по-трудно, споделят хората.

През последните дни има огромна хуманитарна мобилизация. Майките с деца, които имат нужда, още на влизане получават детски колички и памперси. Всички се надяват войната да свърши възможно по-скоро.

Те пресичат уморени, изплашени и отчаяни. Поредните майки от Украйна успели да спасят децата си от разрухата на войната.

Киев, който се намира близо до родния ни град, го бомбардираха. Хората не могат да напуснат града, защото разбиха влаковете. Ние заминахме преди това да се случи и успяхме да се качим на влака, който евакуира жени и деца.

През сълзи бежанците разказват, че не знаят какво се случва с техните близки.

На 200 км от нас разбрахме, че са атакували атомната централа. Там остана моята майка и баба. Там остана целия ми живот.

Медици и доброволци са първите, които посрещат избягалите от войната. За децата са осигурени памперси и детски колички. Километрична е колоната от автомобил натоварена с хуманитарни помощи от цялата страна.

Виждаме много болка, много изплашени хора. Много хора се нуждаят от помощ. Сега в Украйна няма медикаменти, казва Жегош - парамедик.

Събираме лекарства. Мислехме, че може да минем границата само с лични карти, но искат и паспорти. Нашите приятели са от другата страна на границата и вече помагат, разказва жена на име Клара.

Благодарим на целия свят за помощта в този толкова труден момент. Мъжете ни се държат. Отидоха доброволци, за да защитят родината и да има къде да се върнем, казва друга жена на границата.

През целия ден автобуси разпределяха новодошлите в центровете за разпределяне. Тук майките с деца прекарат нощта на дюшеци, походни легла и постелки.

Цял ден не съм спала. Много е тежко. Ето, може да видите, колко е тежко. Това е багажът ми, а съм и с детска количка с детето. Добре, че всичко е на колела. Е, какво мислите: Дали ми е трудно? Мъжът ми остана в Украйна. Чух се с него. Каза, че стоят вкъщи и чакат да дойдат руснаците. А когато дойдат - ще ги убият.

Имам три деца. Отиваме в Дания. Там живее по-голямата ми дъщеря. Искаме там да останем за малко, но все пак планираме да се върнем. Дай боже всичко да е наред. Вече два дни пътуваме. Но не се оплакваме. Получаваме храна.

Досега границата с Полша са прекосили над половин милион украинци. Много от местните хора са отворили домовете си за бежанците. Организиран е и транспорт, който да ги закара до различни точки из цяла Европа.

Брой на лицата (по гражданство), евакуирани от Украйна в периода 24 февруари – 3 март 2022 г.

  1. Украйна 388114
  2. Узбекистан 4866
  3. Индия 4841
  4. Полша 3745
  5. Беларус 2637
  6. България 59

През последното пълно денонощие (3 март) от територията Украйна през полските гранични пунктове са били евакуирани 63 308 души като топ 10 страни по произход са:

1. Украйна (57100)
2. Индия (1014)
3. Полша (769)
4. Узбекистан (670)
5. Туркменистан (392)
6. Виетнам (299)
7. Азербайджан (284)
8. Русия (237)
9. Таджикистан (180)
10. Грузия (176)

Броят на евакуираните български граждани е 6.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джулия Терзийска е полуфиналистка в Монастир, Иванов отпадна в Анталия
Джулия Терзийска е полуфиналистка в Монастир, Иванов отпадна в Анталия
Експерти категорични: Не трябва да се пие йод като профилактика
Експерти категорични: Не трябва да се пие йод като профилактика