НОВИНИ

Румънски евродепутат: Двата авиоинцидента в Румъния от последните дни нямат общо с войната в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 06.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

В сряда вечерта в Румъния осем души загинаха при два авиоинцидента. При единият изчезна изтребител МиГ-21, а при вторият катастрофира хеликоптерът със 7 души на борда, тръгнал да издирва изтребителя. Тези теми ексклузивно коментира пред "Говори сега" Мариан–Жан Маринеску - депутат от ЕНП и координатор на комисията по транспорт в Европейския парламент.

"За съжаление загинаха хора. Самолетът претърпя тази катастрофа поради технически причини, хеликоптерът поради други. Няма връзка с конфликта на нашата граница, няма такива притеснения", заяви депутатът.

Към момента в Румъния все още няма публичен дебат дали страната да предостави самолети на Украйна.

"Това е много сложен въпрос, защото включва и аспекта с пилотите. Предвид това, че техниката е на доста години, съмнявам се, че би могла да отиде директно във война. По-важно е, че НАТО избягва какъвто и да е вид провокация и не желае да влиза във война с Русия предвид големите рискове, които произтичат от това", обясни Мариан-Жан Маринеску.

НАТО е алианс по отбрана, негови представители и министри на отбраната са категорични, че ще защитават всеки сантиметър територия на страните членки, категоричен е Маринеску.

"Имаме блокирани шофьори в Украйна. Повечето от тях са блокирани на границата, тъй като автобусите се опитват да евакуират бежанци. Надявам се институциите да намерят начин да позволят успоредното преминаване на границата и на бежанците, и на камионите", каза румънският евродепутат.

Има дискусии относно това да бъдат затворени пристанищата за руски кораби. Маринеску е изпратил писмо до Европейската комисия, тъй като този акт на стопроцентова агресия от страна на Русия би следвало да има последствия.

"Може би по този начин жителите на Русия могат да разберат всъщност какво се случва и да предприемат действия, за да се промени това", смята Мариан – Жан Маринеску.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков за главния съдия от "Вечното дерби": Той не е Железов, а Пластмасов
Наско Сираков за главния съдия от "Вечното дерби": Той не е Железов, а Пластмасов
Отложиха за понеделник Ботев (Враца) - Лудогорец
Отложиха за понеделник Ботев (Враца) - Лудогорец